Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Πετρέλαιο:Πώς θα πάρετε το επίδομα θέρμανσης

Πετρέλαιο:Πώς θα πάρετε το επίδομα θέρμανσης


Ηλεκτρονικά θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους από σήμερα όσοι δικαιούνται να λάβουν επιστροφή φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης

     Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr και να επιλέγουν την εφαρμογή για το επίδομα θέρμανσης.
      Η Εφαρμογή Δικαιούχων ανοίγει επιλέγοντας τον σύνδεσμο "Αίτηση ένταξης στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος Κατανάλωσης Πετρελαίου Θέρμανσης".
      Για να μπείτε στο σύστημα υπάρχουν δύο επιλογές:
1. Οι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Γ.Γ.Π.Σ. συνδέονται, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet, ανεξάρτητα αν έχουν λάβει κλειδάριθμο ή όχι.
β. Οι χρήστες που δε διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης TAXISnet, θα ταυτοποιούνται εναλλακτικά δίνοντας ΑΦΜ (user) και αριθμό ειδοποίησης κάποιας εκ των τελευταίων 5 εκκαθαρίσεων Δήλωσης Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (password).
Επιπλέον, η αίτηση θα μπορεί να υποβληθεί μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με το κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών (HELP DESK /CALL CENTER) της Γ.Γ.Π.Σ.
      Στη συνέχεια θα πρέπει οι υποψήφιοι δικαιούχοι να δώσουν στοιχεία για το εισόδημα του 2011 και τα τετραγωνικά της κύριας κατοικίας.
     Αυτομάτως η εφαρμογή θα κάνει την διασταύρωση με όσα καταχωρήθηκαν στην φορολογική δήλωση που υπέβαλαν φέτος.
     Ωστόσο ακόμα και για αυτούς που δεν θα τους αναγνωρίζει το σύστημα, επειδή το 2011 είχαν περιουσιακά στοιχεία που τους αποκλείουν από τα κριτήρια, αλλά φέτος έχουν λιγότερα, θα υπάρχει δυνατότητα να δηλώσουν υπευθύνως την μεταβολή αυτή για να λάβουν το επίδομα.
      Η εφαρμογή θα δίνει την δυνατότητα στο φορολογούμενο να διευκρινίζει εάν άλλαξε κάτι φέτος στην περιουσιακή του κατάσταση, σε σχέση με όσα δήλωσε στο έντυπο Ε1, που μπορεί να τον καταστήσει δικαιούχοι.
     Δικαιούχοι του επιδόματος είναι οι άγαμοι με ετήσιο ατομικό εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 150.000 ευρώ, καθώς επίσης και οι έγγαμοι με ετήσιο εισόδημα μέχρι 35.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αξίας μέχρι 200.000 ευρώ.
     Ειδικά για τους δικαιούχους με προστατευόμενα τέκνα προβλέπεται αυξημένο κατά όριο 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρι και το τρίτο.


 

Αυτά είναι τα κριτήρια για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης


Το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία διευκρινίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους.

    Αναλυτικότερα, η απόφαση προβλέπει ότι οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης καθορίζονται με βάση εισοδηματικά, περιουσιακά και άλλα κριτήρια. Αυτά είναι τα ακόλουθα:
-Εισοδηματικά κριτήρια:
    Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, να ανέρχεται έως 25.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο, 35.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο χωρίς παιδιά, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα αυτό ανέρχεται σε 38.000 ευρώ όταν υπάρχει ένα παιδί και προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί επιπλέον.
    Στις περιπτώσεις μη υποχρέωσης σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, απαιτείται η υποβολή Υπεύθυνη Δήλωση από τον υπόχρεο.
-Κριτήρια Ακίνητης Περιουσίας:
      Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας υπόχρεου, συζύγου και προστατευόμενων μελών δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ για τους άγαμους και τις 200.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
    Για τον καθορισμό του ύψους του επιδόματος χωρίζεται η χώρα σε τέσσερις κλιματικές ζώνες.
Αυτές είναι οι ακόλουθες:
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗ Α: Νομοί Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας.
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗ Β: Νομοί Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών , Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου.
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗ Γ: Νομοί Αττικής (εκτός Κυθήρων & νησιών Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας.
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗ Δ: Νομοί Ηρακλείου, Χανιών, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Κύθηρα & νησιά Σαρωνικού.
     Για κάθε κλιματική ζώνη καθορίζεται ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό και ανά κατοικία (για τα πρώτα 120 τμ της κατοικίας) ως εξής:
(ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗ. Ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό.
Ανώτατη συνολική κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά κατοικία).
-Α΄ ΖΩΝΗ, 25 λίτρα/τμ, 3.000 λίτρα/κατοικία
-Β΄ΖΩΝΗ, 15 λίτρα/τμ, 1.800 λίτρα/κατοικία
-Γ΄ ΖΩΝΗ, 8 λίτρα/τμ, 960 λίτρα/κατοικία
-Δ΄ΖΩΝΗ, 5 λίτρα/τμ, 600 λίτρα/κατοικία.
    Το ποσό του επιδόματος για κάθε λίτρο κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, καθορίζεται σε 0,28 ευρώ.
    Το επίδομα χορηγείται για τις αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης που πραγματοποιούνται από 15 Οκτωβρίου μέχρι και την 30 Απριλίου κάθε έτους, μετά από σχετική αίτηση που υποβάλλει ο φορολογούμενος από 15 Οκτωβρίου μέχρι 30 Μαΐου κάθε έτους.
    Η αίτηση υποβάλλεται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, προκειμένου οι φορολογούμενοι να ενταχτούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.
     Στην αίτηση αναγράφονται τα ακόλουθα στοιχεία :
- Ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος- υπόχρεου φορολογικής δήλωσης.
- Το ονοματεπώνυμό του.
- Ο αριθμός των προστατευόμενων τέκνων του.
- Ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) που επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό και το ονοματεπώνυμο του πρώτου δικαιούχου.
- Ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας.
- Η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
- Αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη καθώς και ο ΑΦΜ του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος.
- Τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.
- Η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία.
- Η Υπεύθυνη Δήλωση του υπόχρεου για μη υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΦΕ.
- Τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).
      Παράλληλα οι διαχειριστές της πολυκατοικίας ή οι εκπρόσωποι των πολυκατοικιών ή οι εταιρίες διαχείρισης πολυκατοικιών, δηλώνουν στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων τα ακόλουθα στοιχεία:
- Τον αριθμό φορολογικού μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας.
- Τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που εκπροσωπεί την πολυκατοικία.
- Τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης.
- Το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.
     Η πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης διενεργείται μέσω τραπεζών εντός 20 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης του δικαιούχου.
***ΣΧΟΛΙΟ:Τα περί 20 ημερών για επιστροφή,μένει να τα δούμε.Ας επιχειρήσουμε μια δοκιμή και βλέπουμε.Εδω που φθάσαμε,από την εποχή που υποστηρίζαμε ότι είναι ανισοβαρής η επιβάρυνση φόρων πετρελαίου  στην περιοχή μας(Δυτ Μακεδονία-Δ'Ζώνη) με τους 7 μήνες Χειμώνα,θα πρέπει  να είμαστε ευχαριστημένοι με ένα "Βοήθημα"?Με τιμή 1,40-1,50€/λ για θέρμανση,ένατι 0,45€/λ γι ατην ναυτιλία?
==========================================================================
**Ενας Χρήσιμος ΟΔΗΓΟΣ από την Γεν Γραμ Πληροφ.Συστημάτων με ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Δημοτική Οδοποιία-Συντηρήσεις ασφαλτικών

Δημοτική Οδοποιία-Συντηρήσεις ασφαλτικών

Είσοδος Χωριού/Ταβέρνα Μεράκι
Είσοδος χωριού/Ταβέρνες Ανθός Γεύσεων-Χαγιάτι
      Είδαμε τον περασμένο μήνα στο χωριό να γίνονται κάποια έργα συντήρησης ασφαλτικών στο οδικό μας δίκτυο.
Νοτιο-Ανατολική Είσοδος
      Ετσι αποκαταστάθηκαν λακκούβες σε διάφορα σημεία εντός του χωριού και στους οδικούς άξονες από χωριό για Γκιόλι και από Χωριό προς Τσιφλίκι/Κάθετο Εγνατίας.
        Ομως για το θέμα διαγράμμισης αυτού του οδικού δικτύου,ακόμη δεν φαίνεται στον ορίζοντα καμιά πρωτοβουλία,αν  και εκκρεμεί εδώ και τουλάχιστον 2 χρόνια και έχουμε ξαναγράψει σχετικά  βλ.Αρθρο μας "Σημάνσεις Οδών" του 2011
       Πρόσφατα είδαμε αποφάσεις του Τοπικού Συμβουλίου μας για Σημάνσεις ,πινακίδες κλπ αλλά καμιά αναφορά σε διαγράμμιση οδών,που είναι τόσο χρήσιμη για την ασφαλή κυκλοφορία και την αποφυγή ατυχημάτων.
      Επί Νομαρχίας Λιάντση γινόταν τακτικό φρεσκάρισμα διαγραμμίσεων οδών.Τώρα δεν ξέρουμε τι γίνεται με το σχετικό μηχάνημα.Υπάρχει,λειτουργεί,πρέπει κάτι να κάνει ο Δήμος?

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Ιστορικό της Απελευθέρωσης της Καστοριάς 11-11-1912

100Χρόνια:
Ιστορικό της Απελευθέρωσης της Καστοριάς  11-11-1912
 
H Καστοριά απελευθερώθηκε απο τον ελληνικό στρατό την 11η Νοεμβρίου 1912. Η ημερομηνία αυτή έμελλε να θέσει τέλος στα 527 χρόνια του τουρκικού ζυγού (1385-1912) και να την κατατάξει οριστικά ανάμεσα στις πόλεις του Νεοελληνικού Κράτους.
     Ήταν ημέρα εορτής του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Μηνά, ενός όχι και τόσο δημοφιλούς Αγίου στην λατρευτική ζωή των καστοριανών εως τότε.
      Χαρακτηριστική είναι η ανυπαρξία περιώνυμου ναού μεταξύ των δεκάδων εκκλησιών της πόλης.
       Απο την ημέρα εκείνη βέβαια ο Άγιος Μηνάς είναι ο πολιούχος της πόλης, αν και μέχρι σήμερα δεν έχει κτιστεί ναός στο όνομά του. Η Καστοριά λοιπόν, είναι η τελευταία χρονολογικά πόλη της Μακεδονίας που απελευθερώθηκε κατα τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο μεταξύ των συνασπισμένων βαλκανικών κρατών και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.      Σήμερα συμπληρώνονται ακριβώς 100 χρόνια απο την ημέρα εκείνη και είναι η κατάλληλη στιγμή για μια επετειακή αναφορά στο χρονικό της απελευθέρωσης. Σε κανένα βιβλίο δεν γίνεται αρκετά διεξοδική περιγραφή της απελευθέρωσης της πόλης απο τους Οθωμανούς. Μοναδικά λεπτομερή κείμενα αυτά που δημοσιεύτηκαν κατα καιρούς στις παλιές εφημερίδες Καστοριά, Δυτική Μακεδονία, Φωνή της Καστοριάς, Ορεστιάς και Νέα Καστοριά.
       Η πληρέστερη εξιστόρηση είναι αυτή του Ι. Μπακάλη που δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στην εφημερίδα Δυτική Μακεδονία το 1930.

**Δείτε όλο το Ιστορικό της Απελευθέρωσης της Καστοριάς με ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Πηγή: http://www.kastoria.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=7810&Itemid=682