Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Καστοριά:Αφιέρωμα στην Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Καστοριά:Μεγάλο αφιέρωμα Αφιέρωμα στην Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

       Στο άρθρο περιλαμβάνεται εκτεταμένο  φωτορεπορτάζ και μιλούν Καστοριανοί(Γιάννης Χρήστου, Χριστίνα Γιαζιτζίδου, Αργυράκης Παύλου, Νίκος Γεωργιάδης, Αλέξης Γούδας, Βασίλης Ζιώγας, Ανδρέας Κυπαρίσσης, Αργύρης Κράτσιος).  Μιλούν για την πόλη, την Λίμνη, Ναυταθλητισμό, Ψάρεμα, Πολιτισμό-Ιστορία. Μεταξύ αυτών και ένας συγχωριανός μας, Ο Νίκος Γεωργιάδης,μιλά για το μεράκι του,την τέχνη κατασκευής μουσικών οργάνων.

Ο Νίκος Γεωργιάδης,κατασκευαστής
εγχόρδων Μουσικών Οργάνων
......«Οταν έφυγα για τη Θεσσαλονίκη», εξηγεί ο Νίκος Γεωργιάδης, «δεν πίστευα ότι θα γυρίσω πίσω». Τεχνικός πιάνου και κατασκευαστής εγχόρδων, έμαθε την τέχνη σε ένα εργαστήριο που λειτουργούσε άτυπα στην πόλη συγκεντρώνοντας νέους μαθητές. Οταν, λοιπόν, μετακόμισε βρήκε εύκολα δουλειά στον Πάνο Ιωαννίδη που αναλάμβανε μεγάλα έργα όπως της Κρατικής Ορχήστρας και Μεγάρου Μουσικής. «Η ζωή, όμως, ήταν αλλιώς, πολύ γρήγορη και κουρδίζοντας δέκα πιάνα τη μέρα σιγά - σιγά αρχίζεις να χάνεις την αίσθηση του μέτρου»
     Πριν μερικά χρόνια, λοιπόν, αποφάσισε ότι το χωριό του, οι Αμπελόκηποι, οκτώ χιλιόμετρα έξω από την Καστοριά, τον τραβούσε ξανά πίσω. «Στην αρχή δεν ήταν εύκολο, δεν υπάρχουν πολλά πιάνα για κούρδισμα στην πόλη και η σχολή κατασκευής οργάνων είχε εγκαταλειφτεί αλλά, σταδιακά ανέπτυξα ένα δίκτυο με την ονομασία Βurning Τree και με πελάτες που κινούνται κυρίως στο εξωτερικό. Για να φτιάξεις ένα ούτι πρέπει να νοιώθεις τους ήχους κι η φύση της πόλης είναι μουσική από μόνη της».

...Δείτε αναλυτικά το άρθρο με  ΚΛΙΚ ΕΔΩ
...Το ίδιο άρθρο με επι πλέον Φωτογραφικό Υλικό...Δείτε ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Χωριανοί που απεδήμησαν εις Κύριον

Χωριανοί που απεδήμησαν εις Κύριον

     Προβοδίσαμε δυό συγχωριανούς μας την ίδια μέρα, Παρασκευή 18-11-2011.
Ηλικιωμένοι λένε, χρόνια είχε να συμβεί γεγονός με δυό κηδείες την ίδια μέρα (*προ 10ετίας Ολγα Ευαγγέλου κ Κώστας Παπαϊωάννου).

Εφυγαν λοιπόν οι:

-Ξανθόπουλος Βασίλης,ετών 89






-Γεωργιάδης Αργύρης,ετών 83.




       Οι νεκρώσιμες ακολουθίες διαβάστηκαν στον Ιερό Ναό Αγ Κων/νου κ Ελένης Αμπελοκήπων. Στην συνέχεια, τους συνοδέψαμε, συγγενείς και φίλοι, στην τελευταία τους κατοικία, στον Αη Νικόλα με τα Συλλυπητήρια στους οικείους και συγγενείς.

Κάτω:Στιγμιότυπο 22-8-2009
Ο Βασίλης,στάση για ξαπόσταμα,
από περίπατοσε παγκάκι στο παρκάκι
στο Γήπεδο









Στιγμιότυπο-Ιούνιος 2008.
Ο Αργύρης με την σύζυγο Αρετή,
κατηφορίζουν ,λίγο πριν τη γέφυρα,
πηγαίνοντας στο κοντινό τους αγρόκτημα






           "Εν τόπω χλοερώ", λοιπόν,Βασίλη και Αργύρη-"Καλό Παράδεισο"









Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Τα νέα των Ξενητεμένων μας

Τα νέα των Ξενητεμένων μας
Ποιοι επισκέφτηκαν το χωριό μας από το εξωτερικό,το καλοκαίρι κ φθινόπωρο 2011

      Ηρθαν και φέτος για τις καλοκαιρινές τους διακοπές,συνδυάζοντας επίσκεψη στους συγγενείς τους, στο χωριό,αρκετοί συγχωριανοί μας, από Αυστραλία και Ευρώπη,που άλλους έτυχε να συναντήσουμε προσωπικά, για άλλους μάθαμε από συγγενείς τους, για την επίσκεψή τους.
*Αν παρ'ελπίδα,παραλείψαμε κάποιον,παρακαλούμε ενημερώστε μας σχετικά για διόρθωση.
     
 Ηρθαν λοιπόν από:
-ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ:Από Μελβούρνη α)Ο Φιλίππου Μήτσος με την σύζυγό του Ευφροσύνη
 β)Η Γιαννούλα Γουτόγλου......(του Πατσίκα,αδελφή Β.Ζήση)



-ΓΕΡΜΑΝΙΑ: από το Μόναχο, οι 2 κόρες του Αργύρη κ Πόπης Ζησιάδη,, α)η Ιωάννα Ζησιάδη. με το σύζυγό της Γιώργο Σέρφ,που βάφτισαν στον Ναό  Αγ Κων/νου κ Ελένης, την μικρή κορούλα τους και της  έδωσαν το όνομα Αννα  και β) η αδελφή της, Αθηνά Ζησιάδη



-ΑΓΓΛΙΑ:από Νόττιγχαμ, η κόρη του Χρίστου κ της Αρετής Νικόπουλου,Ρία Lohse(Λοουζε) με τον σύζυγό της Niels Lohse(Νηλς Λοουζε) και τον μικρό τους Christopher(Χριστόφορο)




    Καλό χειμώνα σε όλους,στις δεύτερες πατρίδες τους ,όπου βρίσκονται και να μας ξανάρθουν,Ως τότε μπορούν εδώ, να μαθαίνουν τα νέα του χωριού τους και αν θέλουν, μπορούν να γράφουν για τα δικά τους.

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Καταστροφείς ή "Συλλέκτες"?

Καταστροφείς ή "Συλλέκτες"?

      Συχνά παρατηρούμε γύρω μας εικόνες  με μικρές ή μεγαλύτερες ζημίες και καταστροφές σε κοινοτικές-δημοτικές υποδομές και εγκαταστάσεις. Σπασμένες βρύσες,σπασμένες κούνιες,σπασμένοι κάδοι απορριμμάτων,σπασμένα ή "φευγάτα" φωτιστικά.
    Αλλοτε να λείπουν ολόκληρα εξαρτήματα, φωτιστικά,βρύσες κλπ.
    Πρόκειται για καταστροφείς για την πλάκα? Η για "συλλέκτες"?.
Μπορεί να είναι συγχωριανοί μας άραγε οι υπαίτιοι?
Υπάρχει εξήγηση?Υπάρχει λύση?

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Το παράπονο του Ηρώου

Το παράπονο του Ηρώου

28η Οκτωβρίου 2011:Αμπελόκηποι Καστοριάς

Φέτος , για πρώτη φορά στην νεώτερη ιστορία του χωριού, η Εθνική Επέτειος του «ΟΧΙ» του 1940, πέρασε «βουβά», χωρίς σημαιοστολισμούς(μόνο η Εκκλησία είχε την Ελληνική και Βυζαντινή Σημαία, που θύμιζε γιορτή), χωρίς παιδιά με την Ελληνική Σημαία, χωρίς τον «πανηγυρικό» της ημέρας, χωρίς μνημόσυνο-τρισάγιο υπέρ των πεσόντων στο Ηρώο, χωρίς ποιήματα των μικρών με τις εθνικές ενδυμασίες, της Ελληνοπούλας και του Τσολιά, χωρίς τον Εθνικό Ύμνο, χωρίς παρέλαση των παιδιών του. «Καλλικρατικώ δικαίω», καταργηθέντος Σχολείου μας. Η πάλαι ποτέ «ενός λεπτού σιγή», μετατράπηκε φέτος σε “βουβαμάρα διαρκείας”.

Το μόνο στοιχείο αναφοράς στην Εθνική Επέτειο ήταν η Δοξολογία στην Εκκλησία μας, χωρίς πια την «έπαρση της Σημαίας» στο «Δόξα σοι τω δείξαντι το Φώς..» ή στο «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ….», άδεια από παιδιά, σχεδόν άδεια και από γονείς.΄Αλλοι συνόδεψαν τα παιδιά τους στα Σχολεία που τα παιδιά πλέον έχουν διασπαρεί (΄Αργος,Κωσταράζι,Δισπηλιό,κλπ), άλλοι δεν ήρθαν καθόλου.

Η πικρία ήταν διάχυτη στην ατμόσφαιρα και το λιγοστό εκκλησίασμα διακατείχε ένα πρωτόγνωρο συναίσθημα, ανάμικτο με προβληματισμό, απογοήτευση, θυμό, αγανάκτηση για την αναλγησία της Πολιτείας που στέρησε στο χωριό το Σχολείο του, ενώ και στην περίοδο της Τουρκοκρατίας ακόμα υπήρχε η «Ελληνική Σχολή Σδράλτσης».

Ο παπα Νικόλας, δεν κρατήθηκε και είπε το παράπονό του: "Χωριανοί, για πρώτη φορά η Εκκλησία μας είναι άδεια από παιδιά στην Εθνική Επέτειο. Δεν μπορώ να κρύψω την λύπη μου!".- "Κρίμα, παπαΝικόλα, πράγματι κρίμα, χάσαμε το Σχολείο, πάν τα παιδιά", σχολίασαν εκκλησιαζόμενοι.

Πήραμε βουβά το αντίδωρο. Φεύγοντας, έριξα με πικρία ένα βλέμμα στο Ηρώο Πεσόντων και στο προαύλειο που άλλοτε, τέτοια μέρα ήταν γεμάτο από παιδιά και γονείς, για την απότιση φόρου τιμής στους Πεσόντες…….

Περίλυπες σκέψεις τριβέλιζαν το μυαλό μου.΄Ετσι να περάσει απαρατήρητη μια Επέτειος?…
Μετά από κάποια ώρα ξαναγύρισα στο Μνημείο μόνος με τις σκέψεις μου.
Το Ηρώο στην Πλατεία,παλιά.
**Θυμάμαι,για την Ιστορία, ότι το μνημείο αυτό,το είχα διαλέξει εγώ,όταν ήμουν μαθητής Γυμνασίου κάπου το ’68-69,όταν είχε έρθει ένα φορτηγό στην Πλατεία, γεμάτο με διάφορες στήλες μνημείων, -προφανώς θα ήταν κάποια εργολαβία τοποθέτησης μνημείων στα χωριά του Νομού.Στην Πλατεία,στο ισόγειο του Υδραγωγείου στεγάζονταν το Κοινοτικό Γραφείο. Ρώτησα ποιο θα βάλουν στο χωριό μας και ο υπεύθυνος μου είπε όποιο θέλεις, διάλεξε. Διάλεξα αυτό που έχει την μορφή αρχαίας Μούσας που υμνεί τους πεσόντες ή της Ιστορίας που καταγράφει τα ονόματά τους ενώ έχει την επιγραφή:”ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΠΕΣΟΝΤΑΣ».Είχε τοποθετηθεί στην πλατεία από όπου μεταφέρθηκε αργότερα στον χώρο που είναι σήμερα αφού είχε κατασκευαστεί εκεί το νέο Γραφείο της Κοινότητας

Περνώντας τον δρόμο, θαρρώ πως άκουσα ένα λυγμό και ένα παράπονο, από το Ηρώο:

”Κρίμα,κρίμα!!Μας ξεχάσατε χωριανοί!Ξεχάσατε τους Πεσόντες για την Ελευθερία σας!!»»

Πλησίασα με ένα λουλούδι στο χέρι. Προχώρησα. Με συγκίνηση είδα ότι και κάποιος άλλος ή άλλοι είχαν ανάλογους προβληματισμούς.....Στο Ηρώο είχαν αποθέσει μια χούφτα λουλούδια! Ευτυχώς,..σκέφτηκα.΄Αφησα το λουλούδι στην βάση του Ηρώου και στάθηκα για λίγο σιωπηλά μπροστά του.

Μου μίλησε: "Κρίμα,κρίμα!! Μας ξεχάσατε χωριανοί! Ξεχάσατε τους Πεσόντες για την Ελευθερία σας!!", επανέλαβε."Μας ξεχάσατε κρίμα",ακούστηκαν πολλές φωνές μαζί.

«Ξέρουμε έχετε προβλήματα. Χάσατε το Σχολείο και σας πνίγει η πικρία. Η Χώρα και οι Ελληνες έχουν προβλήματα. Ξέρω,σήμερα Επέτειο του «ΟΧΙ», άλλοι λένε ντροπή να έχουμε πει  ΝΑΙ σε μια άλλη ιδιότυπη οικονομική κατοχή.΄Αλλοι κινούμενοι από την αγανάκτησή τους για την κυβερνητική πολιτική αμαυρώνουν τις εκδηλώσεις της Εθνικής Επετείου.

Αν σκέφτονταν έτσι και οι πατεράδες και παππούδες σας το ’40, να μην πήγαιναν στον πόλεμο?
Εσείς, εδώ στο μικρό μας χωριό, τόσο πλέον σας έχουν κάνει τα ζητήματα της καθημερινότητας να αδιαφορείτε και να ξεχνάτε όσους έπεσαν για σας?.
Στιγμιότυπο 28ης Οκτ 2010
Μόνο ο παπάς σας κάτι είπε στην Εκκλησία. Μα δεν τον αφήσατε φέτος νάρθει, ούτε ένα τρισάγιο να κάνει!

΄Εχετε Τοπική Κοινότητα, έχετε Συλλόγους. Οι πεσόντες δεν θέλουν πολυτέλειες. Δεν είχατε λεφτά? Δεν θέλαμε δεξιώσεις με «μπισκοτολούκουμα» όπως κάνατε χρόνια τώρα! Δεν θέλαμε περίτεχνους πανηγυρικούς λόγους. Μια κουβέντα, δυό λόγια. ΄Ενα στεφάνι, ένα λουλούδι δεν μπορούσατε? Την σκέψη σας θέλαμε μόνο και ενός λεπτού σιγή, με την υπόσχεση ότι θα συνεχίσετε να υπερασπίζεστε την Πατρίδα, για να νιώσουμε ότι η θυσία μας δεν πήγε χαμένη!
΄Εχετε βαλαντώσει από το ζήτημα του Σχολείου σας.΄Εχετε δίκιο! Και οι γονείς που έχουν παιδιά σε ηλικία Σχολείου, βιώνουν περισσότερο το πρόβλημα. Αλλά και σε μας εδώ λείπουν τα παιδιά και τα ποιήματά τους.΄Ομως έχετε σκεφθεί και τις δικές σας ευθύνες? Τι κάνατε για να κρατήσετε και να ενισχύσετε το Σχολείο σας, πέρα από τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατόπιν?
Ξέρω», συνέχισε το Ηρώο, «ότι το Χωριό μας είναι ένα ζωντανό χωριό και έχει παιδιά για το Σχολείο. Είχε πέρα από τα 30 τακτικά του Σχολείου,  και άλλα  που οι γονείς τους τα πήγαιναν σε άλλα Σχολεία,
γιατί έτσι τους βόλευε. Ωραία ,αλλά τι κάνατε όσοι τώρα κλαίτε για το σχολείο? Φροντίσατε να μιλήσετε με τους γονείς αυτούς ,να τους κεντρίσετε το ενδιαφέρον για το Σχολείο ή να παρακινήσετε άλλους από διπλανό χωριό, που δεν έχει σχολείο, να τα φέρουν εδώ? Αν είχατε καταφέρει να έχει το Σχολείο 40-50 παιδιά θα υπήρχε το πρόβλημα?»

Ακουγα σιωπηλός και σοβαρά προβληματισμένος.΄Ενα μάρμαρο με λίγο μπρούντζο και έχει τέτοια λογική και εμείς?

«Και εσύ, τέκνο μου, που έχεις και μια ιδιαίτερη ιστορική σχέση μαζί μου, το ξεχνάς?(**).
Τι κάνεις για όλα αυτά? Σε άκουσα βέβαια περνώντας από δίπλα μου, μαζί με τον Πρόεδρο να του λές, κρίμα που δεν έγινε ούτε μια μικρή εκδήλωση τιμής για τους πεσόντες και τον δικό του προβληματισμό και ότι το Συμβούλιο Κοινότητας έτσι αποφάσισε!.
΄Ακουσα και την άλλη κυρία, συγχωριανή σας από Αυστραλία, να εκφράζει το παράπονό της που πρώτη φορά έτυχε να βρεθεί σε Εθνική Επέτειο χωρίς καμιά εκδήλωση!

-Στρέφετε την οργή και αδιαφορία σας,συνέχισε το Ηρώο, απέναντι στους πεσόντες υπέρ Πατρίδος και δεν σκέφτεστε τί παράδειγμα δίνετε στα παιδιά σας? Στην πρώτη δυσκολία αγνοείτε ιερά και όσια? Τα παιδιά γαλουχούνται όχι τόσο από διδαχές αλλά από τα ζωντανά παραδείγματα της δικής σας συμπεριφοράς πρώτα.

-Μα δεν σας έμεινε τίποτε από τις διδαχές των παλιότερων δασκάλων σας? Τα αρχαία ρητά που γράφατε στους τοίχους του Σχολείου περί Πατρίδος, ότι «Μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερόν εστίν η Πατρίς και σεμνότερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρά θεοίς και παρ᾿ ανθρώποις τοις νουν έχουσι»?. Σωκράτης, 469-399 π.Χ.,

-Εμείς κάναμε το Καθήκον μας, δώσαμε την Ζωή μας για την Πατρίδα. Δεν το κάναμε περιμένοντας στεφάνια και και τελετές για αιωνία τη μνήμη.  Μην ξεχνάτε ότι η απόδοση τιμής, τιμά εκείνον που το κάνει και διδάσκει τις επόμενες γεννιές.

-Ευτυχώς είδαμε κάποιους που ήρθαν εδώ, όπως και συ με λουλούδια, σιωπηλά προβληματισμένοι. Υπάρχει Ελπίδα ακόμη. Μη μας ξεχνάτε. Να αγωνίζεστε για τα καθημερινά, για τα κοινά και τα προσωπικά σας προβλήματα, αλλά μη μας ξεχνάτε! Μην χάνετε την ψυχή σας!

-Δεν θυμάστε την εκκλησιαστική ρήση " Τί γαρ ωφελήσεται άνθρωπος αν τον κόσμον όλον κερδίσει, τη δε ψυχή αυτού ζημιωθεί? ή τί δώσει άνθρωπος εις αντάλλαγμα της ψυχής αυτού;" (Ματθαίος 16: 26»
Κοίταζα σιωπηλά το Μνημείο,διέκρινα ένα δάκρυ να πέφτει.Ενιωσα τα μάτια μου να βουρκώνουν.

-"Συγχώρα μας Μούσα μας και μην μας αποπαίρνεις", ψυθύρισα. Μούρθε στο νού το "σώπασε κυρά Δέσποινα και μην πολυδακρύζεις...". Δεν ήταν ώρα για ποιητικούς αυτοσχεδιασμούς της στιγμής. "Δεν σας ξεχνάμε,είπα.΄Ολοι οι Χωριανοί μας είναι Πατριώτες .Δεν είναι μακριά το ’40. Πατεράδες μας και παππούδες μας πολέμησαν. Μας παραπήραν τα προβλήματα, είναι αλήθεια. Γκρινιάζουμε μεταξύ μας, ποιος αγωνίζεται περισσότερο ή λιγότερο. Κάναμε λάθος σ’αυτήν την Επέτειο. Δεν είναι υπόθεση του Σχολείου μόνο η τιμή των Ηρώων. Είναι ευθύνη όλων μας!"

-"Γράψτο λοιπόν, τέκνο μου, εσύ που γράφεις για τα διάφορα του Χωριού. Γράψτο να το διαβάσουν όλοι, πως αισθανθήκαμε φέτος ξεχασμένοι κι αν πράγματι είστε Πατριώτες όλοι όπως λέτε, να το δείχνετε, να μην νιώθουμε ότι οι θυσίες μας πήγαν χαμένες! Γράψτο, για να διδάξετε τα παιδιά σας, για το δικό τους μέλλον!"

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Πινακίδες Εισόδου Χωριού Αμπελοκήπων Καστοριάς

Πινακίδες Εισόδου Χωριού Αμπελοκήπων Καστοριάς.

     Με τις "καλλικρατικές" αλλαγές των Δήμων ανέκυψε και η ανάγκη νέων Πινακίδων στους οικισμούς, με αναφορά των Δήμων που ανήκουν.
       Οι Αμπελόκηποι ανήκουν πλέον στον Δήμο ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ (Αργους Ορεστικού).
      Στην Είσοδο του Χωριού,επί της Εθνικής Καστοριάς-Νεάπολης υπάρχει η παλιά Πινακίδα(με Δήμο ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ) αλλά πιό κοντά,στην είσοδο από κατάστημα Image μέχρι Γήπεδο,δεν υπάρχει Πινακίδα που να δείχνει στον επισκέπτη πιό χωριό είναι αυτό.
    Οι Δήμοι,στην παρούσα συγκυρία έχουν πολλά να αντιμετωπίσουν με τα  δύσκολα οικονομικά,αλλά μια Πινακίδα μπορεί να βρεθεί τρόπος να τοποθετηθεί και να αντικατασταθεί ή άλλη.
    Πάντως δυό τσαλακωμένες πινακίδες,είδαμε πεταμένες σε χωράφι στην είσοδο του χωριού.Κάποιος τις "τράκαρε" και τσαλακώθηκαν?
       Πιστεύουμε ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητάς μας,Τάσος Ντίνας αλλά και ο συγχωριανός μας Αντιδήμαρχος Πέτρος Χατζής,που παρακολουθούν και το Ιστολόγιό μας,θα βρούν γρήγορα τρόπο να αντιμετωπιστεί και αυτή η λεπτομέρεια,μια και το χωριό προσβλέπει στους επισκέπτες,λόγω των γνωστών Ταβερνών μας.
    Παραπέρα,καλό θα ήταν να τοποθετηθούν πινακίδες που να δείχνουν και πως πάει κανείς στο Αργος ή στην Μηλίτσα,Κωσταράζι κλπ και στις  τρείς εισόδους -εξόδους (image,Αμμος,πλατεία-κατηφόρα ποτάμι).
    Σχετικό με τις Πινακίδες είναι και το θέμα των Πινακίδων των εντός Οικισμού Οδών.Στους Χάρτες του Κτηματολογίου υπάρχουν αναλυτικές ονομασίες όλων των οδών του οικισμού(βλ.απόσπασμα Κτηματολογίου-περιοχή "Κοβατσιάδες"- δίπλα).
      Ο Δήμος μπορεί να ζητήσει ένα τέτοιο χαρτογραφικό υπόβαθρο και να μπεί ένα πλάνο τοποθέτησης πινακίδων στους δρόμους του χωριού,ανάλογα με τις δυνατότητες του προϋπολογισμού.

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Δημοτικοί Τοπικοί Δρόμοι

Δημοτικοί Τοπικοί Δρόμοι 2011:
Εργασίες Συντήρησης αλλά και Εγκατάλειψη σήμανσης-Διαγράμμισης.

Αγροτική Οδοποιία

      Είδαμε τους τελευταίους μήνες ο Δήμος μας προχώρησε σε εργασίες συντήρησης αγροτικής οδοποιίας (διανοίξεις, αμμοχαλικοστρώσεις κλπ-περιοχές προς Ορμάνι,Κουρί,Παλιό Πηγάδι κ.α).Πολύ καλή η πρωτοβουλία μόνο που σε κάποιες διανοίξεις,τα μηχανήματα πήραν "σβάρνα" και κατέστρεψαν κάποια παλιά τεχνικά(φρεάτια,σωληνωτά),ενώ πολλά πλεονάζοτα "μπαζα" έμειναν διασκορπισμένα ένθεν και ένθεν των δρόμων.Καλό είναι ο Πρόεδρός μας να επιληφθεί του θέματος με τον Δήμο.

Σήμανση -Διαγραμμίσεις Οδικών αρτηριών

     Το οδικό μας δίκτυο (δρόμοι Χωριό-Γκιόλι/Χωριό-Τσιφλίκι) από πλευράς διαγράμμισης έχει εγκαταλειφθεί τουλάχιστον εδώ και 2 χρόνια.Ετσι η διαγράμμιση έχει σβήσει εντελώς(βλ.φωτογραφία-ε...,δεν λείπουν και τα σκουπίδια αριστερά) και οι δρόμοι έχουν καταστεί επικίνδυνοι.
     Επί ημερών Νομαρχίας κ Λιάντση είχε αγοραστεί ειδικό μηχάνημα διαγραμμίσεων και οι δρόμοι συντηρούνταν πιό τακτικά.Τώρα τί έγινε,χάλασε το μηχάνημα?Δεν έχουμε να αγοράσουμε μπογιά?
     Μετά τον "Καλλικράτη" δεν βρήκαμε ποιός είναι αρμόδιος,αν είναι η Περιφέρεια ή ο Δήμος?
      Για το θέμα έγινε πρόσφατα μια υπενθύμιση στον φίλο Πρόεδρο Τάσο Ντίνα και είπε θα το δεί και με τον Δήμο Ορεστίδος τι γίνεται σχετικά.

Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Σκουπιδοκαταστάσεις και Απορίες

Σκουπιδοκαταστάσεις και Απορίες για Επίλυση:Υπάρχει Λύση?

     Περπατώντας γύρω από το χωριό,απολαμβάνει κανείς το φυσικό τοπίο,το Περιβάλλον ευρύτερα ενώ παράλληλα ασκείται σωματικά,είτε από δική του επιλογή, είτε γιατί του συνέστησαν οι γιατροί την αναγκαιότητα,αν δεν την είχε μόνος του συνειδητοποιήσει.
    Ομως, μια ματιά κατά μήκος των οδικών αξόνων,εκτός χωριού,προκαλεί θλίψη και απορίες για την έκταση του φαινομένου των πεταμμένων λογίς-λογίς σκουπιδιών.
     Εχουμε ξαναγράψει γι αυτό (Η Ζωή των Σκουπιδιών μας),δυστυχώς πολλοί συνάνθρωποί μας,εποχούμενοι, καθώς διασχίζουν τα τμήματα αυτά των δρόμων (Τσιφλίκι-Γέφυρα/Εκκλησάκι-Πλατεία ή Εκκλησάκι-Μύλος-Μηλίτσα) θεωρούν σκόπιμο να "αφήσουν" ως αναμνηστικό,πετώντας από το παράθυρο του αυτοκινήτου τους,κάθε κενό συσκευασίας (κουτιά αναψυκτικών-μπύρας,,χαρτόκουτα από γάλα,μπουκάλια πλαστικά,ποτήρια καφέ,με ή χωρίς το καλαμάκι,χαρτοκιβώτια,σακκούλες νάϋλον, κλπ),σαν να μην γνωρίζουν ότι στο χωριό υπάρχουν κάδοι σκουπιδιών αλλά και κάδοι Ανακύκλωσης.
     Γιατί το κάνουν?Μαγκιά,εκτόνωση?Η εδώ υπάρχουν "ιθαγενείς",ποιός τους λογαριάζει?(Υπάρχει και η σχετική κινηματογραφική ταινία που ιθαγενής μέσα στην Ζούγκλα στην Αφρική,είδε να πέφτει από τον ουρανό(από αεροπλάνο?) ένα γυάλινο μπουκάλι Coca-Cola,πρώτη φορά έβλεπε κάτι τέτοιο,σημάδι Θεού(!) και το παίρνει να το πάει πέρα μακριά,στην ακρη της Γής... κλπ)
-Τι να σκέφτονται?"Να πάει ο Δήμαρχος να τα μάσει,για καψόνι?"
     Τελευταία είδαμε, πέρα από τα συνήθη,μια στίβα με 4-5 μεγάλα μαξιλάρια καναπέ (βλ.φωτογραφία). Βάζουμε λοιπόν τα παρακάτω ερωτήματα,ως άσκηση,(ΚΟΥΪΖ) για δυνατούς λύτες:

ΚΟΥΪΖ(1): Βρείτε την Σωστή Απάντηση και στείλτε email
1-Ο Κατοχος των μαξιλαριών, τα πήγαινε στο καθαριστήριο και του έπεσαν από την καρότσα?
2-Αλλαξε καναπέ και τα πήγαινε στο αγρόκτημά του και του έπεσαν από την πλατφόρμα?
3-Τα έφερνε από το Αργος δώρο για κάποιον συγχωριανό μας ή Μηλιτσιώτη και του έπεσαν μέσα στα χόρτα,στην άκρη του δρόμου?
4-Πήγαινε για Πικ-Νίκ, με την παρέα στο Τσιφλίκι και τα πήρε να καθήσουν πιό αναπαυτικά και οι καημένοι τα έχασαν στον δρόμο.
5-Τα άφησε εκεί γιατί σκέφθηκε να κάνει εκεί κάποιο στέκι-κιόσκι ανάπαυσης πεζοπόρων και άφησε πρώτα τα μαξιλάρια και θα γυρίσει(πότε?) να ολοκληρώσει το έργο?
6-Μήπως (λέμε,μήπως...) αφού αγόρασε καινούργιο καναπέ, δεν ήξερε τι να τα κάνει,δεν έβρισκε κανένα στον Δήμο να ρωτήσει,οι αρμόδιοι ήταν στο Παζάρι,ήταν Τρίτη,ούτε εύρισκε τον Πρόεδρο Τάσο Ντίνα,να ρωτήσει που μπορεί να τα πετάξει,ήταν το τηλέφωνο συνέχεια κατειλημμένο και εκνευρίστηκε και τα πέταξε στην άκρη του δρόμου,στην ανηφόρα προς Τσιφλίκι,να "μάθει ο Πρόεδρος"??
7-Κάτι άλλο συνέβη?Τι,άραγε?

ΚΟΥΪΖ(2):Βρείτε την Σωστή Απάντηση και στείλτε emailΣτην φωτογραφία,κουτί αλουμινίου,αναψυκτικού/μπύρας "πεταμμένο" στην ακρη του δρόμου. Τι να σκέφτηκε ο πρώην κάτοχός του?

1-Το σαλιγκάρι στην άκρη του δρόμου θα ήθελε να δοκιμάσει το υπόλοιπο ποτό του ,άφησε λίγο και το πέταξε με ακρίβεια,μαζί με το καλαμάκι, δίπλα στο σαλιγκάρι να το πιεί?
2-Δεν του άρεσε η γεύση και εκνευρισμένος το πέταξε?
3-Είναι φανατικός της Ανακύκλωσης,είδε ότι στο χωριό υπάρχουν κάδοι για Ανακύκλωση Χαρτιού,Πλαστικού,Γυαλιού ,αλλά όχι Αλουμινίου και σε ένδειξη συνειδητής διαμαρτυρίας το πέταξε,σαν πολιτική πράξη διαμαρτυρίας κατά του Δημάρχου?
4-Μήπως δεν είδε ότι υπάρχουν  γενικοί κάδοι σκουπιδιών?
5-Μήπως και στην Αυλή του σπιτιού του έτσι πετά τα σκουπίδια?
6-Δεν έχει ακούσει τίποτε για Περιβαλλοντική Ευαισθησία?Φταίει το Σχολείο ή ο Δάσκαλός του?Η οι γονείς που τον μεγάλωσαν?
7-Μήπως δεν διάβασε το προηγούμενο άρθρο στο Ιστολόγιό μας για "Σκουπιδοκαταστάσεις" όπου αναφέρεται χρόνος διάσπασης υλικών στο Περιβάλλον 50-500χρόνια?
8-Σκέφτηκε ότι ο "ιθαγενής" της ταινίας θα τέλειωσε την αποστολή του με το γυάλινο μπουκάλι στην Αφρική και θα περνούσε και από δώ να πάρει και το κουτί αλουμινίου,που στο κάτω-κάτω, θα του ήταν και ελαφρύτερο από το μπουκάλι?
9-Ηθελε να το κρατήσει στο αμάξι του ,να το πετάξει στον πλησιέστερο κάδο,αλλά οι φίλοι του, του  είπαν""...μα τόσο.......---ακας είσαι δικέ μας?ρίξτο έξω ρέ?κωλώνεις?εδώ θα τα μάσουν  οι χωριάτες-ιθαγενείς!!"
10-Δεν είχε μαζί του σακκούλα νάυλον για να το βάλει και να σταματήσει να το κρεμάσει σε ένα δενδρύλιο ή θάμνο ,όπως κάνουν άλλοι πιό νοικοκυραίοι εποχούμενοι,για να το βρεί να το μάσει ο Δήμαρχος?
11-Ο Δήμαρχος φταίει,γιατί δεν έβαλε σταθμό διοδίων και ένα υπάλληλο να λέει "παιδιά υπάρχουν και κάδοι αποριμμάτων στα χωριά μας,μην προβληματίζεστε και ψάχνετε που να ρίξετε τα σκουπίδια σας!-Δώστε τώρα και 2,80€ για την Συμβουλή μας?"
12-Κάτι άλλο συνέβη?Τι,άραγε?

    Ελπίζουμε ,με λίγη καλή θέληση αναγνώστες μας θα βρούν την σωστή λύση.Ας την πούν λοιπόν  και σε όσους δεν την νιώθουν ή δεν έχουν προβληματισθεί,πόσο οι άνθρωποι με ενέργειές μας καταστρέφουμε το Περιβάλλον, που από την Πάνσοφη Δημιουργία μας έχει δοθεί να ζούμε στον Πλανήτη Γή, αλλά με τους αμέτρητους τόννους πάσης φύσεως σκουπιδιών, τον έχουμε κάνει να βαριανασαίνει.
     Είναι αξιοσημείωτο αλλά και τραγικό, ότι απ'ολο το ζωϊκό και φυτικό βασίλειο,μόνο ο άνθρωπος, η "Κορωνίδα της Δημιουργίας",που οφείλει να την προστατεύει, δημιουργεί με τις δραστηριότητές του, απόβλητα μη αφομοιώσιμα από το Περιβάλλον!
      Παλιότερα στις αγροτικές περιοχές,αραιοκατοικημένες,όλοι είχαν  στην Αυλή τους ή απέξω την "κοπριά τους"(εξ ού και η έκφραση ..κάθε κόκκορας στην θκιά του κοπριά λαλάει") αλλά ήταν οργανικά υλικά διασπώμενα εύκολα, που πήγαιναν στα αγροκτήματα.Σήμερα με την ευκολία των αυτοκινήτων μας,έχουμε διασπείρει την "κοπριά μας" παντού και το χειρότερο ότι πρόκειται για υλικά που μπορεί να παραμένουν και 500 χρόνια,κι οι "κοκκόροι" της κοπριάς αυτής,  "κοκκορευόμαστε" ότι είμαστε πολιτισμένοι...
   Το φαινόμενο δυστυχώς,δεν παρατηρείται τοπικά μόνο,αλλά συχνά βλέπουμε οδικούς άξονες με ένα απέραντο σκουπιδαριό ένθεν και ένθεν.Κάποιοι Δήμοι προσπαθούν με εργατικό προσωπικό να περισυλλέγουν τα προϊόντα της "μαγκιάς" των εποχούμενων και να διώξουν τις εικόνες ντροπής,αλλά αυτό σημαίνει τεράστια οικονομική επιβάρυνση, που μετακυλίεται στο κοινωνικό σύνολο και πάλι...

ΚΟΥΪΖ (3):Τι πρέπει να γίνει?Προτάσεις και Ιδέες?Στείλτε email

1-Ειδική εκπαίδευση στα Σχολεία για Περιβαλλοντική Ευαισθητοποίηση?
2-Καμπάνιες Ενημέρωσης γενικά(Ραδιόφωνα,TV,Εντυπα κλπ)?
3-Διανομή Φυλλαδίων σε Δημόσιους Χώρους?
4-Συστράτευση Συλλόγων (Πολιτιστικών,Περιβαλλοντικών κλπ Οργανώσεων) με Εκδηλώσεις?
5-Εκστρατείες Καθαριότητας με Εθελοντές και Προβολή για παραδειγματισμό και προβληματισμό των μη "συνειδητοποιημένων" οδηγών?
6-Προσθήκη στην Εκπαίδευση Οδηγών για Αδεια Οδήγησης ερωτήσεων με Περιβαλλοντικό περιεχόμενο?
7-Ποινολόγιο-Τροχαία Παράβαση για "ρύπανση"  παρόδιας Ζώνης?Συναρμόδιος και ο Αγροφύλαξ-Δραγάτης για μηνύσεις?
8-Τοποθέτηση ειδικών Πινακίδων κατά μήκος Οδών?
9-Η Μήπως τοποθέτηση  Γιγαντοπινακίδων σαν αυτή της Φωτογραφίας,που δανεισθήκαμε από φωτογραφική Συλλογή του φίλου Χρήστου Κλαζίδη,με κάποια τροποποίηση "ΜΗΝ ΠΑΙΤΑΤΕ ΣΚΟΥΠΗΔΥΑ ΑΠΩ Τ'ΑΦΤΟΚΕΙΝΥΤΟ ΣΑΣ-ΘΑ ΣΕ ΞΕΣΚΙΣΩ ΑΝ ΣΕ ΠΥΑΣΩ ΡΕ, ΝΑ ΡΗΠΕΝΥΣ ΤΟ ΠΑΙΡΥΒΑΛΛΩΝ!!!" έτσι τελείως ανορθόγραφα,αλλά Μπόστ,μπάς και προσέχουν οι εποχούμενοι (αλλά και όσοι πεζοί ενεργούν ανάλογα) τι γράφει?

Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Αγροφύλακες-Δραγάτες

Αγροφύλακες-Δραγάτες-Ντραγάτες-Ντραγαταραίοι

1.Γενικά

Τον παλιό καιρό,τότε που όλοι οι χωριανοί ασχολούνταν αποκλειστικά με την γεωργία και κτηνοτροφία,όπως και στα περισσότερα χωριά της υπαίθρου,ήταν καθημερινή και ολοήμερη η παρουσία των «Αγροφυλάκων».

    H λέξη δραγάτης σημαίνει αγροφύλακας, φύλακας των αγρών. H Αγροφυλακή σαν Υπηρεσία έχει πολυκύμαντη Ιστορία.
   Σκοπός των Αγροφυλάκων,η φύλαξη της αγροτικής παραγωγής,η πρόληψη αγροζημιών από τα ζώα,η προστασία από ζωοκλοπές,η αγροτική ασφάλεια γενικότερα.Αναφέρονται σαν «Αγροφύλακες-Δραγάτες-Ντραγάτες ή και Ντραγαταραίοι»

    Το Σώμα της Αγροφυλακής,ή της Αγροτικής Ασφάλειας ύστερα, (ως υπηρεσία του κράτους οργανώθηκε κατά πληροφορίες με διάταγμα την 31 Δεκεμβρίου του έτους 1836??),έχει ιστορία με πραγματικό ρόλο αγροτικής ασφάλειας αλλά και μελανές σελίδες με σκοτεινό ρόλο με άρηκτους δεσμούς με τον «χωροφύλακα-δυνάστη» της υπαίθρου.
    Συχνά αγροφύλακες κουβαλούσαν κόσμο με μηνύσεις στα δικαστήρια, με προφάσεις για δήθεν αγροζημίες «δια ασήμαντον αφορμήν», άλλες φορές με πολιτικά κίνητρα ή εμπλεκόμενοι σε προσωπικά μικροσυμφέροντα και αντιδικίες.
     Τα όρια της δράσης τους δεν ήταν πάντοτε καθαρά, ενίοτε, αντί να φυλάνε τους αγρούς, αποφάσιζαν (ή διατάσσονταν) να φυλάττουν τάχα Θερμοπύλας, τουτέστιν να επιτηρούν τους συγχωριανούς τους για να διαπιστώνουν, όχι αν κλέπτουν οπώρας, αλλά αν διαβάζουν «εθνοπροδοτικές εφημερίδες».
    Ο δραγάτης γυρνούσε στον τομέα ευθύνης του πάντα ντυμένος με τη στολή του και με κρεμασμένη στον ώμο του μια μεγάλη τσάντα (μάλλον για να "παίρνει" δείγματα για έλεγχο??).
     Οι παλιότεροι θάχουν πολλά να διηγηθούν από προσωπικές περιπέτειές τους.

     Τώρα,μετά την βραχύβια ανασύσταση της Αγροφυλακής,με προσπάθεια να προσλάβει χαρακτήρα «Αστυνομίας Οικολογίας»,ξαναδιαλύεται και το προσωπικό της προσαρτάται στις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες.

******************



2.Αγροφύλακες στους Αμπελόκηπους Καστοριάς

      Από διηγήσεις ηλικιωμένων,(Ελευθ.Νικοπούλου,Ηλίας Παπαδόπουλος κ.α) συγκεντρώσαμε κάποια στοιχεία για τους παλιούς Δραγάτες του χωριού.

Παλιότερα,υπήρχαν και 2 εποχιακοί Δραγάτες,στην περίοδο της καλοκαιρινής παραγωγής μέχρι την συγκομιδή,τον τρύγο,ειδικά για τα αμπέλια,(αλλά και τα μποστάνια με τα καρπούζια)ένας για κάθε μεγάλη περιοχή αμπελιών.Ενας για τα αμπέλια στην  Δυτική περιοχή από Αη Νικόλα προς Δισπηλιό(περιοχή «Σπαχιλίκι») και ένας για την Βορειο-Ανατολική περιοχή «Αμμος».
Στην πρώτη περιοχή μάλιστα,υπήρχε ειδικά υπερυψωμένη σκοπιά ξύλινη (-«Δραγασιά»=Σκοπιά, παρατητήριο- τεχνική που εφαρμόζονταν και σε άλλες περιοχές πχ.Θεσσαλία,η Φωτο είναι από σχετικό Ιστολόγιο με Θέμα «Δραγασιές») που έδωσε και το τοπωνύμιο «Δραγασιά» στην περιοχή.

 Τους εποχικούς Δραγάτες τους τάϊζαν με την σειρά οι αμπελουργοί και λοιποί κτηματίες.Βέβαια λέγεται ότι τα αμπέλια τα «επιθεωρούσαν» πρώτα οι Δραγάτες,μάλλον να ξέρουν τι φυλάνε.
   Για το βίο και την πολιτεία των παλιότερων δεν έχουμε επαρκή στοιχεία.Οι νεώτεροι υπήρξαν γενικά φιλήσυχοι και έκαναν το καθήκον τους  καλοπροαίρετα.Οι περισσότερες επεισοδιακές ιστορίες που έχουν να διηγούνται οι χωριανοί αναφέρονται πιό πολύ στον "Γκαντούμα" που ήταν από το Κωσταράζι.

Λίστα Αγροφυλάκων του Χωριού

Α)Οι παλιότεροι μέχρι δεκαετία ‘40

1)Τρυφόπουλος Δημήτρης (¨"Μπίντος»)

2)Ρουσκόπουλος Σωτήρης

3)Αρβανίτης Γιώργος

4)Γεωργιάδης Γεώργιος(παπα Γιώργης-πριν γίνει παπάς- υπήρξε εποχιακός Αγροφύλακας στην περιοχή "Αμμος")

Β)Οι νεώτεροι 10ετίες '50-60-70-80 μέχρι σήμερα

5)Τόλιος Θεοχάρης («Γκαντούμας»)

6)Γερόπουλος Βασίλης(«Βάσος του Παύλη»)

7)Γεωργιάδης Κων/νος(«Κώτσιος του Μούτσιε»)

8)Ρουσέλας-Ξανθόπουλος Σωτήρης («του Ντίνη»)

9)Θεοδώρου Παναγιώτης («Μπότης του Σίμου»)

*Ο τελευταίος είναι και ο τελευταίος σημερινός αγροφύλακας.
Μας έδωσε και φωτογραφίες του ως αγροφύλακας,παλιότερες και νεώτερες που μπορείτε να δείτε με ΚΛΙΚ ΕΔΩ Θεοδώρου Παναγιώτης-Αγροφύλαξ

**Σημ:Οσοι έχουν φωτογραφίες από τους υπόλοιπους χωριανούς Αγροφύλακες παρακαλούνται να μας διαθέσουν αντίτυπα για το Ιστολόγιο

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Παναγιά στο Χωριό '2011

Την Παναγιά στο Χωριό:15 Αυγουστος '2011 στους Αμπελόκηπους Καστοριάς

      Η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, η "Παναγιά" τιμάται τον 15 Αύγουστο, σε όλη την Χώρα.Στην Παναγία,η Υμνολογία αλλά και ο λαός μας έχει απονείμει αναρίθμητα προσωνύμια (Μαυριώτισα, Ελεούσα,Μεγαλόχαρη, Παντάνασσα, Γοργοεπήκοος, Γλυκοφιλούσα ....κλπ).
      Στην Παναγία,θεωρώντας την, πιό κοντά στην ανθρώπινη φύση,προσευχόμαστε για την βοήθεια του Κυρίου και Υιού της.
      Χαρακτηριστικό το απόσπασμα της Ομιλίας του παπα Νικόλα,σταλμένο από τον Δεσπότη Καστοριάς:..."την πάσαν ελπίδα μου, εις σε ανατίθημι,μήτερ του Θεού φύλαξόν με υπό την Σκέπην σου....".
       Πλήθος συγχωριανών και φίλων περιοίκων,χωριανών που ζούν σε άλλες πόλεις, αλλά και στο εξωτερικό, κατέκλυσαν την παλιά μας Εκκλησία της Παναγίας, στην Θεία Λειτουργία,όπου πολλοί "κοινώνησαν".Η Εκκλησιαστική Επιτροπή πρόσφερε στο τέλος, κεράσματα (άρτον και οίνον και γλυκίσματα) και οι χωριανοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ευχές μεταξύ τους.
     Είχε προηγηθεί,στα πλαίσια των εορτασμών,στην ίδια εκκλησία,την Παρασκευή το βράδυ Θ.Λειτουργία-"Αγρυπνία" από τον παπα Γρηγόρη,σε ατμόσφαιρα κατάνυξης , με λιγοστά φώτα από κεριά και ελάχιστες ηλεκτρικές λάμπες, στα ψαλτήρια και στο ιερό.
        Στις Λειτουργικές αυτές εκδηλώσεις κυρίαρχη θέση είχε το Απολυτίκιο της Θεοτόκου:
"Εν τη γεννήσει την παρθενίαν εφύλαξας,εν τη κοιμήσει τον κόσμον ού κατέλειπες Θεοτόκε.Μετέστης προς την ζωήν,Μήτηρ υπάρχουσα της Ζωής και ταις πρεσβείαις ταις σαις λυτρουμένη,εκ θανάτου τας ψυχάς ημών"
      

-Προγενέστερο άρθρο Ιστολογίου μας για την Εκκλησία της Παναγίας, με ιστορικό ανέγερσης του Ναού και τους παπάδες μας με ΚΛΙΚ ΕΔΩ

        Ευχές στην Μαρία,Παναγιώτα,στον Παναγιώτη και τους οικείους τους που γιορτάζουν, αλλά και Ευχή  όλων γενικότερα,η "Παναγιά να βάλει το χέρι της" τις σημερινές δύσκολες μέρες

Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

ΔΟΞΑ Αμπελοκήπων

ΔΟΞΑ Αμπελοκήπων Κστοριάς :Η Ποδοσφαιρική Ομάδα του χωριού '2011.

Ενα συνοπτικό αφιέρωμα στον Αθλητικό Σύλλογο ΑΣ ΔΟΞΑ Αμπελοκήπων Καστοριάς.

      Η Ποδοσφαιρική Ομάδα του χωριού ξεκίνησε την 10ετία του 1960 σαν Αθλητικός Σύλλογος με την επωνυμία "ΔΟΞΑ" Αμπελοκήπων, που φέρει μέχρι και σήμερα
      Τότε της  δόθηκε και το σημερινό της γήπεδο, στην είσοδο του χωριού.Από την Ομάδα πέρασαν  και έδωσαν "αγωνιστικό" παρόν,πολλοί συγχωριανοί μας, σαν παίκτες,αλλά  και σαν διοικητικά μέλη του Συλλόγου,όπως μπορεί να δεί κανείς στα φωτογραφικά στιγμιότυπα που αναφέρονται παρακάτω.
       Υπήρξαν,όπως σε όλες τις ομάδες,περίοδοι δόξης αλλά  και παρακμής και διάλυσης.
      Από πέρισυ, η Ομάδα έκανε ένα νέο δυναμικό ξεκίνημα και έδειξε ότι ..."ξανά προς την Δόξα τραβά...!!",αφού κατάφερε να κερδίσει το Πρωτάθλημα Β'Κατηγορίας το 2011 και να αλλάξει κατηγορία,πηγαίνοντας στην Α'.
    Σχετικό ρεπορτάζ για το Πρωτάθλημα και τους πανηγυρισμούς του 2011 στο Γήπεδο δείτε ,από την Εφημερίδα ΣΕΝΤΡΑ,με ΚΛΙΚ ΕΔΩ
      Πέρα από τις αγωνιστικές διακρίσεις, είναι καλό που η Ομάδα δίνει διέξοδο στον αθλητισμό στην Νεολαία του χωριού, που αγκάλιασε με ενθουσιαμό το νέο ξεκίνημα.Ετσι βλέπουμε στο FACEBOOK να υπάρχουν αρκετές σελίδες-Ομάδες για ΔΟΞΑ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ με φωτογραφικό υλικό .

Φωτογραφικό Υλικό Αρχείου για ΔΟΞΑ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

      Ο Κώστας Μιχαλόπουλος,ένθερμος φίλος της Ομάδας,έχει συγκεντρώσει στην Καφετέριά του "ΕΠΩΝΥΜΟ",κοντά στο Γήπεδο της Ομάδας,παλιό φωτογραφικό υλικό, σε κάδρα στον τοίχο, με δική του επιμέλεια (η συλλογή έχει και την εύθυμη πλευρά,αφού οι πιό παλιοί συγχωριανοί παίκτες του'1960 αναφέρονται εκεί και με τα "παρατσούκλια" τους) αλλά εκεί βρίσκεται και η Συλλογή από τα Κύπελα-Επαθλα της ΔΟΞΑΣ Αμπελοκήπων.
    Από κεί φωτογραφίσαμε τα στιγμιότυπα της μικρής Συλλογής ΔΟΞΑ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ
     Στην συλλογή έχουμε προσθέσει και κάποια σημερινά στιγμιότυπα από το Γήπεδο και τους Πανηγυρισμούς του 2011 σ'αυτό.
     Αξίζουν τα θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσους έχουν συμβάλλει και συμβάλλουν στην πορεία της Ομάδας,είτε  αγωνιστικά είτε διοικητικά. 

Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ Παρουσία στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ:Το Χωριό και Επαγγελματίες του Χωριού.

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Παρουσία στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ:Το Χωριό και Επαγγελματίες του Χωριού.


       Μια απλή αναζήτηση στο Διαδίκτυο-Ιντερνετ δείχνει ότι υπάρχει αρκετή παρουσία του χωριού μας αλλά και επαγγελματιών του Χωριού .
         Υπάρχουν Ιστολόγια,Ιστοσελίδες και Σελίδες/Ομάδες στο Facebook
Παρακάτω δίνουμε ένα κατάλογο κατ’αρχήν,που μπορεί να συμπληρώνεται σταδιακά

Α)Ιστολόγια για το ΧΩΡΙΟ

1)Ιστολόγιο «ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ –«Είπαμι: Χουριό κι πάλι Χουριό»
Υπεύθυνος Νικόπουλος Χρίστος
2)Ιστολόγιο ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ http://ampelokipiorestidos.blogspot.com/  
Υπεύθυνος Ντίνας Τάσος –Πρόεδρος ΤΚ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

Β)ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
===============================================
B1.ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ k  ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ

1)ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ Πολ Μηχ –“Τεχνοδιάσταση»
α)Ιστοσελίδα http://www.nikopouloschris.gr/
β)Ιστολόγιο-Blog  http://www.nikopoulos-chris.blogspot.com/ 
γ)Ιστοσελίδα  http://www.nikopouloschris.webnode.com/

2)ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ Πολ Μηχ-Αρχιτ kΔιακόσμηση http://www.nikopouloudesign.blospot.com/

3)ΑΡΔΕΥΤΙΚΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ www.ardekast.gr/

4)ΤΑΒΕΡΝΑ ΑΘΗΡΙ www.athirikastoria.gr/  

Β2)Φοιτητικά Ιστολόγια

1) DCOMPUTER NEWS Computer News and Tools for developers & hackers..Do it better http://dcomputernews.blogspot.com/  
για Ηλ Υπολογιστές/Υπεύθυνος :Τρυφόπουλος Βαγγέλης –ΤΕΙ Πληροφ Λάρισας

Γ)Παρουσία στο FACEBOOK

Γ1)ΣΕΛΙΔΕΣ k ΟΜΑΔΕΣ FACEBOOK για το Χωριό

Υπεύθυνος Νικόπουλος Χρίστος

Υπεύθυνος Κατσαούνης Αλέξανδρος

Υπεύθυνος Σύλλογος ΠΕΛΣΑ

=======================================================

Γ2)Επαγγελματικές Σελίδες FACEBOOK





**Σημείωση: Παρακαλούνται οι συγχωριανοί,αν θέλουν να μας ενημερώνουν με email τους , για άλλες σελίδες τους που δεν είχαμε υπόψη,να τις συμπεριλάβουμε στον Κατάλογο