Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Νίκος Ν. Γεωργιάδης: Ο Καστοριανός(από τους Αμπελόκηπους) αρχιμάστορας της μελωδίας που η φήμη του ταξιδεύει σ’ όλη την Ευρώπη

Νίκος Ν. Γεωργιάδης: Ο Καστοριανός  (ο συγχωριανός μας από τους Αμπελόκηπους) αρχιμάστορας της μελωδίας που η φήμη του ταξιδεύει σ’ όλη την Ευρώπη

    Ενας συγχωριανός μας από τους Αμπελόκηπους, ο Νίκος Γεωργιάδης, συνεχίζει αθόρυβα εδώ και χρόνια  με πολύ μεράκι να υπηρετεί την τέχνη της κατασκευής παραδοσιακών οργάνων που τον έχει κάνει ευρύτερα γνωστό,αφού όργανά του ταξιδεύουν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.      Με χαρά αναδημοσιεύουμε άρθρο από φιλικά γνωστά Ιστολόγια.=============


assets_LARGE_t_175762_54008868_type13145

   Περιζήτητα από επαγγελματίες μουσικούς χειροποίητα όργανα φτιάχνει με μεράκι ο Ν. Γεωργιάδης από τους Αμπελόκηπους Καστοριάς . Διακρίνονται για τον ιδιαίτερο ήχο τους και η φήμη του κατασκευαστή τους ταξιδεύει σε όλη την Ευρώπη

   Η «μεταμόρφωση» του ξύλου σε μπαγλαμά από τα χέρια του Καστοριανού μάστορα
Η «μεταμόρφωση» του ξύλου σε μπαγλαμά από τα χέρια του Καστοριανού μάστορα
 
     Με εισιτήριο τον ιδιαίτερο ήχο τους, τα χειροποίητα μουσικά όργανα ενός Ελληνα τεχνίτη ταξιδεύουν στην Ευρώπη.
     Ο κατασκευαστής τους, ο κ. Νίκος Γεωργιάδης, είναι ένας από τους λίγους που ασχολούνται πλέον με την παραδοσιακή οργανοποιία και μετρά ώρες δουλειάς στον πάγκο. Tο μεράκι του είναι να μεταμορφώνει άμορφα κομμάτια ξύλου σε μια άρτια κιθάρα, ένα ούτι, έναν τζουρά, με κρυστάλλινη λαλιά…
     Από την Καστοριά(χωριό Αμπελόκηποι Καστοριάς), όπου ζει, τα προμηθεύει στο εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό, στην Κωνσταντινούπολη, τη Ρωσία και στην αγορά της Σερβίας, η οποία επιδεικνύει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς εκεί κάθε χειμώνα πραγματοποιείται ένα από τα σπουδαιότερα φεστιβάλ ακουστικής κιθάρας.
     Η διαδρομή για την κατασκευή ενός οργάνου έχει πολλά στάδια.
«Αρχικά κόβουμε το μαδέρι και στη συνέχεια αρχίζει η διαδικασία της κατασκευής», εξηγεί ο ίδιος. «Για τα σκαφτά όργανα, όπως ο μπαγλαμάς και ο τζουράς, διαμορφώνουμε την εξωτερική πλευρά σκάβοντάς τη σαν κουτάλα, ενώ τα λαουτοειδή, όπως το ούτι, το μπουζούκι, το λαούτο και ο ταμπουράς, τα κατασκευάζουμε με φέτες από ξύλο, με ντούγιες όπως λέμε. Η τεχνική μοιάζει με τις αρχές της κατασκευής καραβιών σε μια πιο εκλεπτυσμένη μορφή».
Κατά τη διάρκειά της αξιοποιούνται πολλές τέχνες και επιστημονικές εφαρμογές για τη λειτουργικότητα του οργάνου, ενώ η ολοκλήρωσή της μπορεί να διαρκέσει ακόμη και ενάμιση μήνα. «Κατασκευάζω περίπου 10 όργανα τον χρόνο», λέει ο κ. Γεωργιάδης.
 
Η παράδοση 
Ο Ν. Γεωργιάδης στο εργαστήριό του στην Καστοριά(Αμπελόκηποι). Ειδικότητά του είναι να κατασκευάζει μουσικά όργανα με ιδιαίτερο ήχο
Ο Ν. Γεωργιάδης στο εργαστήριό του στην Καστοριά. Ειδικότητά του είναι να κατασκευάζει μουσικά όργανα με ιδιαίτερο ήχο
 
      «Ο χρόνος παράδοσης εξαρτάται και από τις απαιτήσεις του πελάτη. Πάντως χρησιμοποιούμε τα πλέον σύγχρονα υλικά για τις κατασκευές και αξίζει να πούμε ότι τα χειροποίητα όργανα, εκτός του καλύτερου ήχου τους, βοηθούν και τον παίχτη να παίξει. Για τον λόγο αυτό οι παραγγελίες μας προέρχονται από επαγγελματίες του είδους, ενώ οι μαθητές μουσικής είναι σπάνιοι πελάτες μας».Αλλωστε, τα καλλιτεχνήματα της οργανοποιίας κοστίζουν ακριβά για ερασιτέχνες… «Η τιμή μιας κιθάρας μπορεί να ξεκινά από 1.500 ευρώ και να φτάνει τις αρκετές χιλιάδες ευρώ, για να μην πω και δεκάδες χιλιάδες», λέει ο κ. Γεωργιάδης. «Το κόστος εξαρτάται από την επιλογή του ξύλου και από τη δεξιοτεχνία και την εμπειρία του κατασκευαστή. Το τελευταίο είναι και το σημαντικότερο, αφού είναι μύθος ότι το καλό ξύλο μπορεί να καλύψει τα ακουστικά κενά».
     Ο Νίκος Γεωργιάδης www.burningtree.gr (*είναι η Ιστοσελίδα του όπου παρουσιάζει δημιουργίες της Τέχνης του) είναι ένας από τους σαράντα μαθητές που αποφοίτησαν από τη Σχολή Κατασκευής και Μελέτης Παραδοσιακών Οργάνων Καστοριάς. Η ίδρυσή της συνιστούσε πρωτοπορία για τα μέχρι τότε δεδομένα, ενώ η λειτουργία της το 1998 ξεκίνησε στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης του Δήμου Καστοριάς και του υπουργείου Πολιτισμού.
     Η διάρκεια των σπουδών ήταν τρία χρόνια και με την ολοκλήρωσή τους οι απόφοιτοι έπρεπε να κατασκευάσουν ένα πρωτότυπο όργανο. Κατά καιρούς στη Σχολή διοργανώνονταν σεμινάρια, ενώ διεξήχθησαν και μελέτες για τις τεχνικές που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν για την κατασκευή μουσικών οργάνων.

Ο αρχιμάστορας της μελωδίας
 
Η επαγγελματική του πορεία
Από ξυλουργός έγινε εργάτης της μουσικής
     Ο κ. Γεωργιάδης είχε από παιδί την τάση να ασχολείται με χειροτεχνίες. «Τότε έφτιαχνα καρέκλες από μανταλάκια, ενώ αργότερα ασχολήθηκα με τον μηχανισμό του κλασικού πιάνου, κουρδίζοντάς τα”. Παράλληλα, έπιασα δουλειά σε ένα ξυλουργείο που έφτιαχνε παραδοσιακά έπιπλα. Στη συνέχεια ξεκίνησε να λειτουργεί στον τόπο μου -και για αυτό ήμουν τυχερός- η Σχολή Κατασκευής και Μελέτης Παραδοσιακών Οργάνων με ευθύνη του Δήμου Καστοριάς.
Παρότι ήμουν πια περίπου 23 χρονών, αποφάσισα να φοιτήσω εκεί για τρία χρόνια», λέει. Μετά την αποφοίτηση εργάστηκε στη Θεσσαλονίκη. «Βρέθηκα σε έναν από τους καλύτερους τεχνικούς πιάνου στην Ελλάδα, τον Πάνο Ιωαννίδη, στον οποίο χρωστώ αρκετή από τη γνώση μου, και ο οποίος είναι από τους λίγους σε όλο τον κόσμο που κατασκευάζουν εξαρχής λατέρνες.
Ως βοηθός του εργάστηκα στους μεγαλύτερους οργανισμούς της Θεσσαλονίκης, στα κρατικά ωδεία και τα πανεπιστήμια της συμπρωτεύουσας», συμπληρώνει. «Είμαι αυτοδίδακτος στο να παίζω κάποια μουσικά όργανα», λέει. «Παρ’ όλ’ αυτά δεν είμαι καλλιτέχνης. Μου αρέσει να θεωρώ τον εαυτό μου έναν απλό εργάτη της μουσικής…».
(ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΒΒΑ)
Μπορείτε να επισκεφθείτε τη ιστοσελίδα του Νίκου Γεωργιάδη στο www.burningtree.gr

=================================================================
**Δείτε και άρθρο από το Ιστολόγιό μας του 2011 για  τον Νίκο Γεωργιάδη από Αφιέρωμα στην Εφημ ΕΘΝΟΣ

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

25η Μαρτίου 2016:Εθνική Επέτειος-Αμπελόκηποι Καστοριάς

25η Μαρτίου 2016:
Εθνική Επέτειος
-Αμπελόκηποι Καστοριάς.
 
     Σήμερα Παρασκευή, 25.3.2016, γιορτάστηκε η Εθνική Επέτειος της Επανάστασης του 1821 και στο χωριό μας, με Θεία Λειτουργία & Δοξολογία στον Ναό Αγ Κων/νου&Ελένης.
    Τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η δασκάλα του Νηπιαγωγείου μας ,Δημητριάδη Παναγιώτα, που αναφέρθηκε στον Αγώνα των Ελλήνων για Εθνική Ανεξαρτησία από τον Τουρκικό Ζυγό,που έδωσε τελικά μια Ελεύθερη Πατρίδα για  τους Ελληνες.Ιδιαίτερα επισήμανε την ανάγκη να έχουμε και σήμερα,πέρα από την ιστορική μνήμη και τον σεβασμό στις θυσίες των προγόνων μας, συνείδηση της αναγκαιότητας για εγρήγορση για την προάσπιση της Ελευθερίας της Πατρίδας μας 
.    
Ο Πανηγυρικός της Επετείου από την δασκάλα του Νηπιαγωγείου

      Η επιμνημόσυνη Δέηση εψάλη στο χώρο του Ηρώου των Πεσόντων .Ακολούθησε η Κατάθεση Στεφανιών στο από:
  • -Τοπική Κοινότητα Αμπελοκήπων,από Πρόεδρο Μάκη Τρυφόπουλο
  •  -Πολιτιστικό Σύλλογο,από Πρόεδρο Σοφία Χατζή
 
Ο Πρόεδρος Μάκης Τρυφόπουλος
 
Η Πρόεδρος ΠΕΛΣΑ Σοφία Χατζή
  • Νηπιαγωγείο&Παιδικός,από παιδάκια του Χωριού,με ποίημα στο Μνημείο.
 
Τα παιδάκια με τη δασκάλα τους
Δημητριάδη Παναγιώτα

   **VIDEO 1:Ποίημα από τα Παιδάκια
 
  **VIDEO2:Στο τέλος τα παιδάκια έψαλαν τον Εθνικό Υμνο
 
     Το παραδοσιακό "μπισκοτολούκουμο" και άλλα κεράσματα,προσφέρθηκαν εκ μέρους της Τοπικής Κοινότητας Αμπελοκήπων, σε ειδική τέντα που στήθηκε προληπτικά στο χώρο από τον Δήμο Αργους Ορεστικού,μια και από το πρωί χιόνιζε,άσπρισε το βουνό μας,αλλά στην εκδήλωση είχε απλή συννεφιά.
 
   Τα νόστιμα παραδοσιακά  λουκούμια της εκδήλωσης , ήταν από τον "Συνεταιρισμό Γυναικών Κωσταραζίου"
Παιδάκια του Νηπιαγωγείου μας 25-3-2016


Του Ευαγγελισμού,σήμερα

    Σήμερα,διπλή γιορτή,είναι και του Ευαγγελισμού,έτσι  μετά την Εκκλησία υπήρχαν "άρτοι" από τους εορτάζοντες Βαγγέληδες.
      Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες αλλά και στις εορτάζουσες Ευαγγελίες


* VIDEO Youtube: Το Ἀπολυτίκιον Εὐαγγελισμοῦ

     Το βράδυ της ίδιας μέρας στον ίδιο Ναό παρακολουθήσαμε την ακολουθία των Χαιρετισμών
 


Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Κυριακή της Ορθοδοξίας:Αμπελόκηποι Καστοριάς 20/3/2016

Κυριακή
της
Ορθοδο-ξίας:
Αμπελόκηποι
Καστοριάς 
20/3/2016
     Σήμερα Κυριακή Α' Νηστειών,γιορτάστηκε η "Κυριακή της Ορθοδοξίας" και στο Χωριό,στον Ναό Αγ Κων/νου και Ελένης, με ειδικό τελετουργικό, με λιτανεία εικόνων εντός του Ναού,με τον παπαΝικόλα,τους ψαλτάδες,επιτρόπους και παιδιά που κρατούσαν  εικόνες στα χέρια.
  
     Η Κυριακή της Ορθοδοξίας έχει καθιερωθεί από την Εκκλησία μας  σε ανάμνηση του τέλους της περιόδου εικονομαχίας που ταλάνισε για μεγάλο χρονικό διάστημα την Εκκλησία και έληξε τελικά με την αναστήλωση των αγίων εικόνων.
 
   Με την ονομασία Κυριακή της Ορθοδοξίας φέρεται από τους χρόνους της εικονομαχίας στο Βυζαντινή Αυτοκρατορία η πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και που πρωτοκαθιερώθηκε από τα μέσα του 9ου αιώνα
   
     **  ΔΕΙΤΕ και ένα μικρό  VIDEO με ΚΛΙΚ ΕΔΩ
20-3-2016 Κυριακή της Ορθοδοξίας:Αμπελόκηποι Καστοριάς-Ναός Αγ Κων & Ελένης-Τελετή για την Αναστήλωση των Εικόνων-Ιερέας παπαΝικόλας Δημητριάδης (Ψάλτες:Λιάμης Γιώργος,Παπαδόπουλος Ηλίας,Θωμόπουλος Στέργιος,Νικόπουλος Χρίστος)
=======================================================================
**ΔΕΙΤΕ άλλα Αρθρα για Κυριακή Ορθοδοξίας  στο Χωριό
προηγουμένων ετών ΚΛΙΚ ΕΔΩ 
========================================================================

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Αποκριές και Καθαρά Δευτέρα 13κ 14.3.2016 στο Χωριό -Αμπελόκηποι Καστοριάς

Αποκριές  και Καθαρά Δευτέρα
13κ 14.3.2016
στο Χωριό
Αμπελόκηποι
Καστοριάς
 
     Πέρασε η Κυριακή της Τυρινής ή Τυροφάγου,πιο γνωστή στο χωριό σαν "Μεγάλη Αποκριά" και ακολούθησε σήμερα η καθαρά Δευτέρα.
      Προηγήθηκε το "ΨυχοΣάββατο",όπου κατά παράδοση και κατά το τυπικό της Εκκλησίας,γίνεται επιμνημόσυνη ακολουθία για όλους τους κεκοιμημένους με κόλυβα και  επισκέψεις στους Τάφους και "Τρισάγιο" από τους συγγενείς.
     Την Κυριακή, εκκλησιασμός,ευχές και "συγχώρεση" μεταξύ αλλήλων.
 
    Την επομένη "Καθαρά Δευτέρα" ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού,πρόσφερε Φασολάδα, με Λαγάνα και άλλα νηστίσιμα στους χωριανούς,στο Πολιτιστικό Κέντρο,μια και λόγω κακοκαιρίας, δεν ήταν δυνατή ανάλογη εκδήλωση υπαίθρια στο Πάρκο Τσιφλίκι,όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια
      Κάποιοι,κόντρα στον καιρό,δίπλα στο Γήπεδο κράτησαν και το έθιμο του Χαρταετού,χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία λόγω καιρικών συνθηκών .
     Νάναι καλά,όλοι όσοι βοηθούν τον Σύλλογο να κρατά τα έθιμα
    Το Πολιτιστικό Κέντρο φυσικά,χωρίς θέρμανση,(πού ο Δήμος  Αργους Ορεστικού λεφτά για τέτοια,αυτή την εποχή....).Ετσι κάποιος ,αστιευόμενος είπε:  "ο μόνος τρόπος νάχουμε κεντρική θέρμανση,είναι  να ανάψουμε φωτιά με καυσόξυλα στο κέντρο της αίθουσας"..........
 
 

Η Φασολάδα μας-
Ολοι είπαν: "Νόστιμη τους γίγκιν"

Η Αλέκα σύζ.Κ.Αντωνόπουλου, πάντα βοηθά

**Δείτε Παλιότερα Αρθρα μας ,με  παλιά Εθιμα για
ΑΠΟΚΡΙΕΣ-ΚΑΘ.ΔΕΥΤΕΡΑ

Αποκριάτικα αυγά & Σάλιαροι- με Χρόνια Πολλά






 
 

 

ΑΘΛΗΤΙΚΑ:ΔΟΞΑ Αμπελοκήπων-Ξανά προς την "Δόξα τραβά" νικηφόρα

ΑΘΛΗΤΙΚΑ:ΔΟΞΑ Αμπελοκήπων-Ξανά προς την "Δόξα τραβά" νικηφόρα
1)ΔΟΞΑ Αμπελοκήπων--ΚΡΟΝΟΣ  4-2

2)ΔΟΞΑ Αμπελοκήπων-
ΠΑΟΚ Κωσταραζίου 3-0
 
     Η Ομάδα μας,Δόξα Αμπελοκήπων, φαίνεται ξαναβρήκε το καλό της δρόμο νικηφόρα πρώτα με την Ομάδα ΚΡΟΝΟΣ με σκόρο 4-2  και στην συνέχεια με τον γειτονικό ΠΑΟΚ  Κωσταραζίου, με νικηφόρο αποτέλεσμα 3-0.
    Αναλυτικότερη,γλαφυρή περιγραφή από δημοσιεύματα της Εφημερίδας "ΣΕΝΤΡΑ Καστοριάς" μπορείτε να διαβάστε παρακάτω,από τα φύλλο της 2.3.2016 κ 9.3.2016 (*με ΚΛΙΚ πάνω μεγεθύνεται το απόσπασμα)