Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Η Ζωή των Σκουπιδιών μας

Η Ζωή των Σκουπιδιών μας
στη Φύση:
"Σκουπιδοκαταστάσεις"
      Για το πρόβλημα της ασύδοτης "ελεύθερης" ρίψης σκουπιδιών στο περιβάλλον, έχουμε αναφερθεί και σε άλλες μας αναρτήσεις ,με αφορμή την Ανακύκλωση.
      Το ζήτημα παίρνει ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις, σε συνδυασμό με την "μαγκιά" του διερχόμενου εποχούμενου νεοέλληνα που δείχνει όλη του την εναντίωση στην καταπίεση, με την ελεύθερη απόριψη από το παράθυρό του, κατα μήκος του οδικού δικτύου, πάσης φύσεως αποριμμάτων(κατάλοιπα φαγωσίμων,χαρτόκουτα, πλαστικές σακούλες,πλαστικά ή αλουμινίου κουτιά ποτών,υλικά συσκευασίας, κλπ).Βέβαια υπάρχουν και περιπτώσεις "νοικοκυραίων", που δεν πετούν τις σακκούλες, αλλά τις "κρεμούν" σε παρόδια δενδρύλια,ίσως για να πάει ο Δήμαρχος της περιοχής να τις μαζέψει πιο εύκολα!
       Κι όλα αυτά, ενώ το όχημα διέρχεται σε λίγο από οικισμό όπου υπάρχουν κάδοι αποριμμάτων και τώρα και κάδοι Ανακύκλωσης!
        Κάτι πρέπει να γίνει σίγουρα.Ισως κάποιες "καμπάνιες ευσθητοποίησης για το περιβάλλον" γενικά, αλλά και ειδικά στις μικρές ηλικίες ,στα Σχολεία.
      Σ'αυτή την κατεύθυνση βρήκαμε έναν πολύ ενδιαφέροντα δικτυακό τόπο για Περιβαλλοντική Εκπαίδευση με τίτλο "Σκουπιδοκαταστάσεις".
      Εκεί μπορούμε να δούμε ποιά είναι η "Ζωή των Σκουδιών μας".Πόσο χρόνο κάνουν να διασπαστούν στο περιβάλλον όλα αυτά που ανεξέλεγκτα πετάμε δεξιά-αριστερά.

Βλέπουμε λοιπόν ότι ¨η "Ζωή των Σκουπιδιών μας " ενδεικτικά για κάποια υλικά είναι:

-Χαρτί ή Εφημερίδα: 2-4 εβδομάδες
-Φλούδες πορτοκαλιού ή μπανάνας: 2-5 εβδομάδες
-Φύλλα Φυτών: 1-3 μήνες
-Βαμβακερό Ύφασμα: 1-5 μήνες
-Σχοινί: 3-14 μήνες
-Ραβδί από Μπαμπού: 1-3 χρόνια
-Μάλλινο Ύφασμα: 1 χρόνος
-Αποτσίγαρα: 1-5 χρόνια
-Χαρτί με επίστρωση πλαστικού: 5 χρόνια
-Πλαστική Σακούλα, Πάνα Μωρού: 10-20 χρόνια
-Πλαστικό Ποτήρι: 250 χρόνια
-Πλαστικό Μπουκάλι: > 450χρόνια
-Υλικά από Νάιλον: 30-40 χρόνια
-Αλουμινένια κουτιά: 80-500 χρόνια
-Τενεκεδάκι Κονσέρβας: 100 χρόνια
-Γυαλί: άγνωστο > 500χρόνια

Ο Πλανήτης μας κινδυνεύει να κατακλυσθεί από απορίμματα που δεν διασπώνται ακόμη και σε 500 χρόνια!
Οι λοιποί οργανισμοί του φυτικού και ζωϊκού βασιλείου παράγουν οργανικά απορίμματα διασπώμενα στο περιβάλλον.Μόνον ο άνθρωπος τα τελευταία χρόνια της "Ανάπτυξης" παράγει λογίς-λογίς  υλικά-απορίμματα που επιβαρύνουν το Περιβάλλον.
      Ας προβληματιστούμε λοιπόν στα αναγκαία βήματα:¨
-Διαλογή αποριμμάτων
-Ανακύκλωση(Χαρτί,Πλαστικό,Γυαλι,Αλουμίνιο κλπ)
-Επαναχρησιμοποίηση
-Χρήση Κάδων Αποριμμάτων

*...και αποφυγή συνηθειών σαν αυτή στο μικρό VIDEO ΕΔΩ... με θέμα
"Η αποσύνθεση του αλουμινόκουτου: 1 λεπτό για σένα, 50 χρόνια γι' αυτό"

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Κερασιές και Κεράσια

Κερασιές και Κεράσια 2011

"όπου ακούς πολλά κεράσια,κράτα και μικρό καλάθι!" λέει λαϊκή παροιμία, αλλά φέτος πράγματι χρειάστηκε μεγάλο καλάθι για τις κερασιές,που είχαν μια καλή παραγωγή,προσφέροντας τα γευστικά αλλά και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά κεράσια.
      Η κερασιά καλλιεργείται για το νόστιμο καρπό της, το κεράσι, ενώ υπάρχουν και ποικιλίες που καλλιεργούνται σαν καλλωπιστικά δέντρα. Χρησιμοποιείται όμως και το ξύλο της, που είναι ανθεκτικό στην υγρασία, στην κατασκευή επίπλων, αλλά και μουσικών οργάνων και ηχείων, καθώς δίνει καλύτερη ακουστική.
    Φέτος λοιπόν,τέλος Μάη-αρχές Ιούνη, οι κερασιές, σε αυλές του χωριού, έδωσαν την δυνατότητα στους νοικοκύρηδες ,τους γειτόνους και επισκέπτες τους να γευθούν νόστιμα κεράσια και στις νοικοκυρές, να τα αξιοποιήσουν κάνοντας παραδοσιακά γλυκά και μαρμελάδες ,σε βάζα μικρά-μεγάλα,στα σπίτια τους.