Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Aγιος Μόδεστος

Ο άγιος Μόδεστος  ( + 16 Δεκεμβρίου), προστάτης των κτηνοτρόφων του Ν. Καστοριάς

Με αφορμή άρθρο για τον Αγ Μόδεστο,διερευνούνται άγνωστες πτυχές της τοπικής μας Ιστορίας


    Στην παλιά μας εκκλησία της Παναγίας,στον Πρόναο-Γυναικωνίτη, από τον φίλο Γιώργο Αλεξίου,συνταξιούχο Δάσκαλο,από το Γέρμα, πρώην Σχολικό Σύμβουλο, που αρμοδιότητά του ήταν και το χωριό μας,εντοπίστηκε μια σπάνια παλιά εικόνα του Αγ Μόδεστου,προστάτη των κτηνοτρόφων.
  Ο Αγιος Μόδεστος γεννήθηκε τον 4ο αιώνα μΧ στην Σεβάστεια της Μ Ασίας και αργότερα υπήρξε Αρχιεπίσκοπος Ιεροσολύμων...Βιογραφία Αγίου Μόδεστου με ΚΛΙΚ ΕΔΩ
    Ο Γ .Αλεξίου έχει επιδείξει πολύπλευρο ερευνητικό  και συγγραφικό έργο.Πληθώρα τα αφιερώματά του σε εκκλησίες,ναϊδρια και εικόνες της περιοχής μας,ενώ διατηρεί και ενημερώνει Ιστολόγια ποικίλου ενδιαφέροντος.
     Η συγκεκριμένη εικόνα, είναι αρκετά ταλαιπωρημένη και χρειάζεται συντήρηση.
Κατά τον Γ.Αλεξίου,η εικόνα του Αγ Μοδέστου, είναι  του 18ου αιώνα (1700-1800μΧ) και κατά την εκτίμησή του πρέπει να έχει προέλευση την Ρωσία.Ισως και να είναι έτσι,γιατί υπάρχει ιστορικό καταφυγής και εγκατάστασης στους Αμπελόκηπους, Ρώσων προσφύγων από την Ρωσία μετά την επανάσταση του 1917.Υπάρχουν διηγήσεις - ιστορίες από ηλικιωμένους(* Ελευθερία Νικοπούλου) για τον "Γιάκο τον Ρώσο",τον "Τζώρτζη τον Ρώσο" που είχαν μείνει και παντρευτεί στο χωριό, αλλά και άλλους 3-4 που έμεναν Καστοριά, αλλά ερχόταν για δουλειά στο χωριό,κύρια στους "Κοβατσιάδες".Δεν αποκλείεται κάποιοι απ'αυτούς να έφεραν την εικόνα του Αγ Μόδεστου, στην Παναγία.
     Αν δούμε λεπτομέρεια της εικόνας,που την εντοπίσαμε στον γυναικωνίτη,το όνομα του Αγ Μοδέστου είναι στο "Κυριλλικό Αλφάβητο" των  Σλάβων(η βάση του είναι το ελληνικό αλφάβητο),που δημιουργήθηκε από τους Αγ.Κύριλλο κ Μεθόδιο.Αυτό σημαίνει  ότι ο αγιογράφος της εικόνας ήταν σλαβικής καταγωγής ή επιρροής (Ρώσοι-Βούλγαροι-Σέρβοι κλπ).Επομένως η εικόνα μπορεί να είναι αφιέρωμα Ρώσων,Βουλγάρων ,Σέρβων ή και άλλων κατοίκων, που είτε ήρθαν από κάποια απ'αυτές τις χώρες ή την πήραν από Σλάβο αγιογράφο.
     Μια άλλη πιθανότητα θα ήταν, να προέρχεται από κάποιους που φοίτησαν στο Βουλγάρικο Σχολείο της Καστοριάς,την περίοδο των μεγάλων πιέσεων στην περιοχή, για προσχώρηση στην Βουλγαρική Εξαρχία και εδώ υπάρχει ιστορικό κατοίκου του χωριού που είχε φοιτήσει στο σχολείο αυτό και είχε χειροτονηθεί παπάς της Βουλγάρικης Εξαρχικής Εκκλησίας (παπα "Σίσκος"-βλ.παπάδες-,ήταν για ένα διάστημα παπάς στο χωριό Γκάλιστα-Ομορφοκκλησιά και έπειτα από περιπέτειες και διώξεις,από ντόπιους και Τούρκους, έφυγε στην Βουλγαρία) .
   Σημειώνεται επίσης ότι σε κάποια περίοδο πρέπει να ερχόταν στο χωριό,για μικρό διάστημα και "Εξαρχικός Δάσκαλος- ο Μπαμπούλης" που εκδιώχθηκε από τον Μακεδονομάχο καπετάν Λάκη Νταηλάκη,-
=========================================================================
Ο Νταηλάκης  την ίδια περίοδο, του 1905. δολοφόνησε,(μαζί με τον καπετάν Σούλιο-πρώην Τούρκο χωροφύλακα-), τον προπαππού μου Κοσμά (Πρόεδρος-"Μουχτάρης" του χωριού τότε) και τον πεθερό του Νίκο, στην Πλατεία του χωριού (σσ. παλιό όνομα του Χωριού Αμπελόκηποι ήταν  Σδράλτση-(βλ. πιό αναλυτικά σε ανάρτηση στο Ιστολόγιό μας "Ιστορικές καταγραφές για Σδράλτση")-*σσ. για το θέμα θα επανέλθουμε με δημοσίευση του Προσωπικού Ημερολογίου του Καπετάν Λάκη Νταηλάκη,που γράφει αναλυτικές λεπτομέρειες για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της επιχείρησης
=========================================================================
    Η εικόνα του Αγ Μοδέστου, στην πίσω της πλευρά φέρει επισήμανση με αριθ Μητρώου,μάλλον από την Αρχαιολογική Υπηρεσία,όπως και αρκετές άλλες παλιές εικόνες του Ναού,που χρειάζονται ειδική φροντίδα.
      Πάντως είναι γεγονός,σύμφωνα με τις διηγήσεις, ότι στο χωριό γιορτάζονταν ο Αγ Μόδεστος, σαν προστάτης των κτηνοτρόφων,αφού οι περισσότερες οικογένειες είχαν ζώα,κοπάδια πρόβατα.Γίνονταν Θ.Λειτουργία στην Παναγία και  όλοι πήγαιναν με "Υψώματα"(λειτουργιές-άρτος)

Δείτε το πλήρες άρθρο του Γ Αλεξίου  για τον Αγ Μόδεστο από το Ιστολόγιό του με ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Καρναβάλι "Αη Γιάννη" 7 -1-2012 Αμπελοκήπων Καστοριάς

Καρναβάλι "Αη Γιάννη" 7 -1-2012 Αμπελοκήπων Καστοριάς

     Με ικανοποιητική,για το μέγεθος του χωριού, συμμετοχή και ποικίλη θεματολογία έγινε και φέτος η παρέλαση καρναβαλιού του Αη Γιάννη,στον κεντρικό δρόμο ,από Γήπεδο-Ψησταριές μέχρι Πλατεία,όπου ακολούθησε χορός με την συμμετοχή του κόσμου.
    Ο Πολιτιστ.Σύλλογος ,από κινητή ψησταριά,πρόσφερε δωρεάν κεράσματα και τοπικό κρασί.
     Η εκδήλωση διοργανώθηκε και πάλι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο με την στήριξη της Τοπ.Κοινότητας και του Δήμου.
     Φέτος, δεν στήθηκε "εξέδρα επισήμων" και δεν κλήθηκε κανένας "επίσημος",σε ένδειξη διαμαρτυρίας,αφού θεωρήθηκε ότι όλοι σχεδόν γύρισαν την πλάτη στο μεγάλο πρόβλημα της κατάργησης του Δημοτικού Σχολείου του χωριού.
        Ετσι από πλευράς τοπικών αρχών παραβρέθηκαν,  ο Πρόεδρος Τάσος Ντίνας και το Τ.Σ της Κοινότητάς μας, καθώς και ο συγχωριανός μας Αντιδήμαρχος Πέτρος Χατζής.

Θεοφάνεια-"Φώτα" 6 Ιαν 2012

Θεοφάνεια-"Φώτα" 6 Ιαν 2012

Τα "Φώτα"-Γενικά-Τι γιορτάζουμε

   Μεγάλη εορτή του Χριστιανισμού, σε ανάμνηση της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο (ή Βαπτιστή). Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Ιανουαρίου και είναι η τρίτη και τελευταία εορτή του Δωδεκαημέρου, που ξεκινά με τα Χριστούγεννα. Λέγεται, επίσης, Επιφάνεια και Φώτα.
Το όνομα της εορτής προκύπτει από τη φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας, που σύμφωνα με τις Γραφές συνέβη κατά τη Βάπτιση του Ιησού. Στις Δυτικές Εκκλησίες, τα Θεοφάνια είναι περισσότερο συνδεδεμένα με την προσέλευση και την προσκύνηση των Τριών Μάγων στη Φάτνη της Γέννησης του Ιησού. ...περισσότερα ΕΔΩ

Τα "Φώτα" στο Χωριό 2012

    Η θεία Λειτουργία και η τελετή Αγιασμού των Υδάτων έγινε από τον παπα Νικόλα  και φέτος στον Ναό  Αγ Κων/νου κ Ελένης,αφού λόγω κακοκαιρίας δεν κατεβήκαμε ,κατά το παλιό έθιμο, στο ποτάμι.
Το Απολυτίκιο της Ημέρας-"..'Εν Ιορδάνει βαπτιζομένου σου Κύριε..."- έψαλλαν οι ψαλτάδες αλλά και το εκκλησίασμα σιγοψυθύριζε συνοδεύοντάς τους.
Ομάδα νεαρών παιδιών,κράτησαν το έθιμο,"πιάνοντας" τον σταυρό,μέσα στο δοχείο Αγιασμού.Αργότερα,περιήλθαν όλα τα σπίτια του χωριού με τον σταυρό για ασπασμό και ευχές με τα σχετικά φιλοδωρήματα.
Ολοι οι κάτοικοι,μετά τον ασπασμό του Σταυρού και το "ράντισμα" με τον Βασιλικό από τον παπα Νικόλα, πήραν Αγιασμό να "αγιάσουν" τα σπίτια τους και ίσως κάποιοι παλιότεροι,τηρώντας παλιά έθιμα,να ραντίσουν τις καλλιέργειές τους(δένδρα αμπέλια με δέσιμο "χερόβολου"- από στάρι που κρατούν φυλαγμένο για την περίσταση) αλλά και τα Ζώα τους,οι κτηνοτρόφοι.
     Στο τέλος, έξω από την εκκλησία .ο μοναδικός εορτάζων, Φώτης Νικόπουλος με την οικογένειά του,πρόσφερε το παραδοσιακό κέρασμα άρτου και κρασιού και του ευχηθήκαμε "Χρόνια Πολλά".
     Το βράδυ οι Σύλλογοι του χωριού, Πολιτιστικός και Αθλητικός είχαν τον ετήσιο χορό σε νυχτερινό κέντρο της περιοχής.

Το Απολυτίκιο των Θεοφανείων.

"Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε
η της Τριάδος εφανερώθη προσκύνησις
του γαρ Γεννήτορος η φωνή προσεμαρτύρει Σοι
αγαπητόν Σε Υιόν ονομάζουσα
και το Πνεύμα εν είδει περιστεράς
εβεβαίου του λόγου το ασφαλές
Ο επιφανής Χριστέ ο Θεός
Και τον κόσμον φωτίσας δόξα Σοι" 

-Απόσπασμα από Αγιασμό 6-1-2012  μικρού Video  ΕΔΩ
-Το Απολυτίκιο σε απόδοση Πέτρου Γαϊτάνου Video ΕΔΩ

  Παλιότερερες αναρτήσεις Ιστολόγιου για τις Γιορτές στο Χωριό,Εθιμα,παραδόσεις κλπ δείτε με αναζήτηση στο Ιστολόγιο η με ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Ημερολόγιο ΠΕΛΣΑ 2012

Ημερολόγιο ΠΕΛΣΑ 2012
Του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμπελοκήπων

      Ο Σύλλογος και φέτος ανήμερα των Φώτων,περιήλθε τους δρόμους του χωριού με παρέα και συνοδεία παραδοσιακών οργάνων και διένειμε το νέο Ημερολόγιο 2012,με κέρασμα και ευχές σε όλα τα σπίτια του χωριού.
   Το φετεινό Ημερολόγιο είναι μια καλαίσθητη έκδοση και περιλαμβάνει εργασίες ζωγραφικών πινάκων των παιδιών του Τμήματος Ζωγραφικής του Συλλόγου.Συγχαρητήρια στον Σύλλογο αλλά και στα παιδιά,για τις καλλιτεχνικές τους επιδόσεις.

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Χειμωνιάτικα Στιγμιότυπα από το Χωριό Αμπελόκηποι-ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

Χειμωνιάτικα  Στιγμιότυπα από το Χωριό Αμπελόκηποι-ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

     Τέλος χρόνου 2011 και αρχές του Νέου 2012 το χωριό "ντύθηκε" στα λευκά.Χιόνια,κρύο,παγωνιές ,τα χαρακτηριστικά των ημερών.Μέσα στην "συγκυρία",οι κάτοικοι,κάνοντας "αποχιονισμό" στις εισόδους και τις αυλές,χαριτολογούν λέγοντας ..."να δούμε και καμιά άσπρη μέρα"....
    Κάποια φωτογραφικά στιγμιότυπα(Πλατεία,κεντρικός δρόμος,Γήπεδο,ΚΕΠ,Εκκλησία Αγ Κων κ Ελένης,Βουνό κλπ)  από τα τελευταία χιόνια στο χωριό,φαίνονται παρακάτω,ενώ ήδη έχουν αναρτηθεί τα χρωματιστά διακοσμητικά στον κεντρικό δρόμο, για το Καρναβάλι του Αη Γιάννη (7 Ιαν 2012)


 Και ένα μικρό VIDEO με το χιονισμένο τοπίο,από την Πλατεία του Χωριού με ΚΛΙΚ ΕΔΩ VIDEO

Ευχές για Καλή Χρονιά το 2012

Ευχές  για Καλή Χρονιά το 2012

      Με την έλευση του Νέου Ετους ευχόμαστε σε όλους τους συγχωριανούς και φίλους του χωριού

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ-ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ