Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Καρναβάλια '2015 στο Χωριό

Καρναβάλια '2015 στο Χωριό.
     Το Καρναβάλι στο Χωριό μας επικράτησε να γίνεται Φώτα  και Αη Γιάννη, ενώ παλιότερα γινόταν Πρωτοχρονιά,μέχρι περίπου 10ετία του 1950,οπότε άλλαξε κάποια χρονιά, επειδή δεν βρίσκονταν όργανα, μια και συνέπιπτε σ'όλα τα γύρω χωριά να έχουν ανάλογες εκδηλώσεις πρωτοχρονιά και μεταφέρθηκαν Φώτα  και Αη Γιάννη και παρέμεινε πλέον έτσι.
**(Βλ.στο Ιστολόγιό μας Ιστορικό για Παλιά Καρναβάλια στο Χωριό).
 
   Από την 10ετία του'1980 καθιερώθηκε η διοργάνωση Παρέλασης Καρναβαλιού τον Αη Γιάννη ,στις 7 Ιανουαρίου,με συνδιοργάνωση Πολιτιστικού Συλλόγου ΠΕΛΣΑ & Κοινότητας Αμπελοκήπων.
    Ετσι και φέτος είχαμε μικρή παρέλαση Καρναβαλιού,με στολές αλλά και "σκιπαστά καρναβάλια/λουγκατσάρια", από την είσοδο του χωριού μέχρι πλατεία,όπου ακολούθησε χορός με παραδοσιακά όργανα ενώ η"κινητή Ταβέρνα" του Συλλόγου,σήμα χαρακτηριστικό που παραπέμπει στις ονομαστές Ταβέρνες Αμπελοκήπων,κερνούσε τους επισκέπτες τοπικά εδέσματα και τοπικό κρασί.

    
"Σκιπαστά καρναβάλια/λουγκατσάρια"
επίσκεψη Πρωτοχρονιά στο σπίτι Χρ Νικόπουλου
Υπήρξαν και κάποιες ευχάριστες εκπλήξεις με ξαφνικές επισκέψεις "σκιπαστών καρναβαλιών / λουγκατσαριών"  που θύμισαν το παλιό έθιμο τέτοιων επισκέψεων, παραμονή Πρωτοχρονιάς, στα σπίτια του Χωριού (στου  Φώτη κ Χρίστου Νικόπουλου,στου Λάζου Οικονόμου..." κι δεν ξέρουμι που αλλού πάησαν") για ευχές,αλλά με προσπάθεια να "μη μας καταλάβουν ποιοι είμαστι".
     Ετσι μια φιλική παρέα γυναικών,θυμήθηκε το έθιμο και έκανε μια γύρα επισκέψεων σε σπίτια και πραγματικά.... "ντίπ δεν κατάλαβάμι ποιές να


ήταν",ώσπου "φάνκαν στην πλατέα τουν Αη Γιάν',μι νταμπέλα "Σκιπαστά" κι ύστιρα,αφού αναρουτιούμασταν ου ένας μι τουν άλλου,ποιοί/ποιες να είνι, πήραμι χαμπάρ'ποιές ήταν"(**).
**Κατά  πώς παραδείχνουν, σπίτια γύρισαν η Μαρία Λέκκου ,η Αλέκα Αντωνοπούλου και η Τούλα Ζήση-.....Νάναι καλά που κρατούν το έθιμο....

**Μικρό VIDEO από Πλατεία "Αη Γιάννης 7.1.2015-Καρναβάλι Αμπελοκήπων"
 
="Χρόνια Πουλλά σι όλνους κι του Χρόν"=

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου