Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Ορκομωσία:Πόσο "χριστιανική" είναι η καθιερωθείσα ορκομωσία?

Ορκομωσία:Πόσο "χριστιανική" είναι η καθιερωθείσα ορκομωσία στο Ευαγγέλιο και στα Θεία?
 
    Με αφορφή την σημερινή "πολιτική ορκομωσία" του νέου Πρωθυπουργού κ .Τσίπρα,είναι βέβαιο ότι έγιναν και θ'ακολουθήσουν ποικίλα σχόλια για "ασέβεια προς την Εκκλησία και τα Θεία" κτλ.
    Δυστυχώς όμως, η αλήθεια είναι εντελώς αντίστροφη και μάλιστα με κείμενα της Εκκλησίας μας,σύμφωνα με τά οποία ο "Ορκος στο Ονομα του Θεού,στα θεία γενικότερα,όπως στο όνομα της Αγ Τριάδος ή στο Ευαγγέλιο" δεν είναι επιτρεπτός και παραβαίνει την Θεία Εντολή.
 
     Θυμίζουμε ότι ακόμη και στον Μωσαϊκό Νόμο υπάρχει η Εντολή
 
     Αλλά ο ίδιος ο Χριστός έδωσε την Θεία Εντολή:
 
      Ο Κύριος δεν σταμάτησε μόνο στην απαγόρευση του όρκου, αλλά ώρισε και την θετική του όψι. Έδωκε τον τέλειο Νόμο περί όρκου, λέγοντας:
«Έστω δε ο λόγος υμών ναι ναι, ου ου. Το δε περισσόν τούτων εκ του πονηρού εστίν» (Ματθ. ε’ 37). Οι απαντήσεις σας δηλ. πρέπει να είναι απλές, αληθείς, ειλικρινείς.
 
     Κατά την Εκκλησία μας λοιπόν δεν είναι επιτρεπτός ο Ορκος αλλά αρκεί ο "λόγος" μας!
 
  
    Συνεπώς στην "Ορκομωσία του ο νέος Πρωθυπουργός",καίτοι έχει δηλώσει σε προγενέστερο χρόνο "άθεος" ,φάνηκε πλέον "θεοσεβής",και νομοταγής, κάνοντας "Πολιτικό Ορκο"(που άλλωστε προβλέπεται από το Νόμο), περισσότερο από όσους με "τυπολατρία" ορκίζονται με Θρησκευτικό Ορκο.

     Και είναι στα θετικά του Πρωθυπουργού,ότι έσπευσε προκαταβολικά να ενημερώσει τον Αρχιεπίσκοπο για να προλάβει την γνωστή "σπέκουλα" περί μη "σεβασμού της Εκκλησίας".
      Αλλωστε δεν τον ενημέρωσε απλώς, αλλά ζήτησε και την ευλογία του.
    Καιρός όμως είναι, η ίδια η Εκκλησία μας, σε επιταγή της Θείας Εντολής,να ζητήσει από την Πολιτεία κατάργηση του Θρησκευτικού Ορκου,παντού, ακόμη και στα Δικαστήρια και αντικατάσταση των σχετικών διατάξεων με αναφορά πλέον μόνο σε "Ρητή διαβεβαίωση,στον προσωπικό λόγο τιμής" όταν πρόκειται για κατάθεση μάρτυρα και σε "ρητή διαβεβαίωση και Πίστη στο Σύνταγμα και τους Νόμους της Πολιτείας" όταν πρόκειται για ανάληψη κρατικών καθηκόντων.
   Αλλωστε,ψάχνοντας το θέμα,βρήκαμε ότι ήδη υπάρχουν και σχετικές νομοθετικές διατάξεις  και άρθρα του Συντάγματος που ρυθμίζουν τις διαδικασίες "πολιτικού όρκου" αντί θρησκευτικού σε ανάληψη καθηκόντων δημοσίων υπαλλήλων,στρατιωτικών,αποφοιτούντων πτυχιούχων κλπ **Βλ.ΚΛΙΚ ΕΔΩ
   
Ακρως διαφωτιστική είναι και η άποψη του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου:

......."Όταν δημιουργήθηκε το Ελληνικό Κράτος, στην προσπάθειά του να μετατρέψει τους επαναστατημένους ραγιάδες σε πολίτες, πήρε την έννοια του όρκου από την Εκκλησία και την έκανε τελετή ορκομωσίας και την έβαλε στα νεοσυσταθέντα τότε δικαστήρια και στον τότε συγκροτούμενο δημόσιο τομέα.
     Η Εκκλησία (παρά την απαγόρευση του όρκου που αναφέρεται στο Ευαγγέλιο) συγκατένευσε, από ανάγκη...έπρεπε να βοηθήσει στη σύσταση του Ελληνικού Κράτους, που μην ξεχνάτε ότι η Εκκλησία το ελευθέρωσε, το πλήρωσε και το πληρώνει μέχρι σήμερα.....................
...............................Να καταργηθεί, λοιπόν και από τα δικαστήρια και από την ανάληψη των καθηκόντων των αιρετών ή των υπαλλήλων......."....**Αναλυτικά βλ.ΚΛΙΚ ΕΔΩ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου