Μια βραδυά παρέα στο βράσιμο Τσίπουρου με μεζέδες,κρασί και τσίπουρο στους Αμπελόκηπους στα καζάνια του Κώστα Καπρή
Στα ενδότερα των εγκαταστάσεων
γεμίζουν το Καζάνι
Το Καζάνι ΒΟΛΟΓΙΑΝΝΗ
Κάθε χρόνο στο διάστημα Νοεμβρίου –Δεκεμβρίου «παίρνουν φωτιά τα Καζάνια» για το βράσιμο του Τσίπουρου και στους Αμπελόκηπους.
Παραδοσιακή περιοχή αμπελοκαλλιέργειας το χωριό μας, από πολύ παλιά.Οι περισσότερες οικογένειες είχαν το αμπελάκι τους μικρό ή μεγαλύτερο, για το κρασί και το τσίπουρο για τις γιορτές του Χειμώνα που έρχονταν, αλλά και για την υπόλοιπη χρονική περίοδο, ήταν απαραίτητο συνοδευτικό του φαγητού ή του «μεζέ» με τις παρέες.Αλλωστε,όπως είναι γνωστό, «οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου»!
Το βράσιμο «Ιεροτελεστία» ή «Τσιπουροκατάνυξη» με Παρέα
Ακόμη και σήμερα, οι μέρες και ειδικά τα βράδυα,το βράσιμο των τσίπουρων αποτελεί ευχάριστη ιεροτελεστία και όσοι βράζουν, καλούν πάντα για παρέα και συνεορτασμό ,φίλους & συγγενείς και αξιοποιούν τη φωτιά των ξύλων που βράζει το Καζάνι για ψήσιμο κρεατικών-μεζέδων, για ολονύκτια γλέντια και ατελείωτες συζητήσεις,αστεία και διηγήσεις για τα παλιότερα ,για τα «καναγκιρίσια»,για τους παλιούς «μερακλήδες» του κρασιού και του τσίπουρου,δεν λείπουν οι αναφορές στον Μπαρμπα Νικόλα Σιαρέγκο-Νικολόπουλο και άλλους «λάτρεις» του ποτηριού-μπουκαλιού η και ..κανάτας,με μικροδιαλείμματα,να δούμε τα «γράδα»,τον βαθμό οινοπνεύματος του νέου Τσίπουρου που τρέχει από το Καζάνι ή να αδειάσουμε και να ξαναγεμίσουμε με νέα τσίπουρα.Από μικρός συνήθιζα να περνώ συχνά από τα παλιά Καζάνια της γειτονιάς μου, δυτικά και ανατολικά της Πλατείας, του Μπαρμπα Χρήστου Μπάγγου ή του Μπαρμπα Χρήστου Ζησιάδη («Τσάκου») .Ο Μπαρμπα Στέργιος Νικολαϊδης εκεί, δεν έσωνε τις ιστορίες με το χαρακτηριστικό του χαμόγελο.
1.»Κοβατσιάδες»(Κοβάτσης-Δημητρίου Αθανάσιος/Νάτσης-παππούς μου)
2. «Παντάδες»:Οικογένεια Παναγιώτη Γεωργιάδη(πατέρας Αργύρη)
3.-Βολογιάννης Κώστας
4.-Μπάγγος Χρήστος
5.-«Τσάκος»:Ζησιάδης Χρήστος
6.-Αντωνόπουλος Μάρκος
7.-Ρουσκόπουλος Νίκος Το Καζάνι Βολογιάννη Κώστα
8.-«Μπαρμπαγιάννης»:Κοβάτσης Γιάννης
9.-«Αρβανίτης»:Αναγνωστόπουλος Βαγγέλης
Σήμερα ακόμη συνηθίζουν να «βράζουν» Καζάνια οι :
2.-Ρουσκόπουλος Σωτήρης
3.-Καπρής Κώστας (γαμβρός «Μπάρμπα» Στ.Γεωργιάδη)
Ίσως και κάποιοι άλλοι περιορισμένα που δεν γνωρίζω και αν βράζουν,νάναι καλά.Παρακαλώ να με διορθώσουν για να συμπληρώσουμε σωστά την Ιστορία.
Για το βράσιμο που διαρκεί 1-2 ώρες ανά καζάνι, κατά περίπτωση,(πρώτο βράσιμο,μετάβραση κλπ) οι ενδιαφερόμενοι παίρνουν ειδική άδεια πληρώνοντας ειδικό φόρο ανά 24ωρο και έτσι όσοι δεν έχουν πολλά τσίπουρα συνεννούνται και βγάζουν «ομαδική άδεια» για να μοιραστούν τα έξοδα.
Η Παραγωγή οινοπνεύματος ,βλέπετε,είναι ελεγχόμενη δασμολογικά από το Κράτος.Σχετικά με τους δασμούς των Καζανιών,ο θείος μου Αργύρης Κοβάτσης μου διηγήθηκε μια ιστορία ότι το 1943 επί Κατοχής,το Καζάνι του πατέρα του Νάτση που είχε πεθάνει στο μεταξύ το 1941,ήρθαν από τις Αρχές για έλεγχο επειδή δεν είχαν πληρωθεί κάποια τέλη (ποιος θα τα πλήρωνε? η γιαγιά μόνη της,τα παιδιά φευγάτα) τους κατέστρεψαν το καζάνι,τόσπασαν(τόχει ενθύμιο σπασμένο ).Δεν ξέρει με σιγουριά ποιος τόκανε,ο ίδιος έλειπε στον ΕΛΑΣ κι όταν γύρισε το βρήκε σπασμένο.
Καπρής Δημήτρης΄,Νικόπουλος
Τον Δεκέμβρη ,πριν από τις γιορτές,έβραζε ο αδελφός μου Φώτης Νικόπουλος,νέος μερακλής κι αυτός στην αμπελοκαλλιέργεια και τα κρασιά, κι έτσι βρεθήκαμε για μια βραδυά «τσιπουροκατάνυξης» συγγενείς και φίλοι τσεκάροντας τα «γράδα» με τους ανάλογους μεζέδες.
Ηταν εκεί ο Κώστας Καπρής και ο γυιός του Δημήτρης Καπρής,Ο Φώτης Νικόπουλος με της οικογένεια (Χαρούλα και Ριούλα Νικοπούλου) η Αθανασία Νικοπούλου,Ο γράφων Χρίστος Νικόπουλος και η γυναίκα μου Αρετή Νικοπούλου,Ο Αντώνης Ξανθόπουλος,γείτονας που βοηθούσε στο βράσιμο.Οσο ήμουν εκεί ,μέχρι αργά το βράδυ,ηρθαν και ο Γιώργος Πανταζόπουλος με το γυιό του Κώστα Πανταζόπουλο περιμένοντας κι αυτοί να πάρουν σειρά για βράσιμο και πρόσθεσαν κι αυτοί τις δικές τους ιστορίες στο ίδιο ευχάριστο μήκος κύματος.
Από κεί τα Φωτογραφικά στιγμιότυπα…….και του χρόνου….!
==================Νικόπουλος Χρίστος=== ===========
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου