25η Μαρτίου 1821:Ιστορικό Αφιέρωμα
Ιστορικές αναφορές για την Επανάσταση,τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου,την Ελληνική Σημαία αλλά και ένα επίκαιρο Μήνυμα για την Εθνική Επέτειο του Μητροπολίτη Κονίτσης
Συμπληρώνονται. ήδη 191 χρόνια από την ημέρα του Εθνεγερτηρίου Σαλπίσματος της 25ης Μαρτίου 1821 που ήταν η απαρχή της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας.
Είναι γνωστό ότι επαναστικές κινήσεις έγιναν και σε άλλες χρονικές περιόδους, προγενέστερα (Ιάσιο-Ιερός Λόχος- Μολδοβλαχία-παραδουνάβειες περιοχές,Κρήτη,Μακεδονία,Θεσσαλία,Ηπειρος και άλλες περιοχές του υπόδουλου Γένους) αλλά είχαν περισσότερο τοπικό χαρακτήρα.
Δεν έχει σημασία να ερίζουμε, ποιός πρώτα σήκωσε το "Λάβαρο",αν oι Μανιάτες,ο Παλ.Πατρών Γερμανός ή άλλος,αν ήταν απελευθερωτική ή κοινωνική επανάσταση,κατά τους κοινωνικούς αναλυτές.Το μήνυμα της εθνεγερσίας εμπεριείχε και ειδικότερα μηνύματα κοινωνικής δικαιοσύνης και ισοπολιτείας, που άργησαν να βρούν δικαίωση,αφού οι παραδοσιακές δομές εξουσίας με τους "τοπικούς Κοτσαμπάσηδες", διατηρήθηκαν επί χρόνια, μετά την απελευθέρωση.
Σημειώνουμε εδώ ότι,πέρα από τον άσβεστο πόθο των υποδούλων Ελλήνων για Ελευθερία,σημαντικά επέδρασε και η Γαλλική Επανάσταση, που είχε κύρια κοινωνικά χαρακτηριστικά (Ελευθερία-Ισότητα-Αδελφοσύνη/Liberté, Egalité, Fraternité)
Ομως η Επανάσταση, ήταν η Απαρχή, γιατί χωρίς Εθνική Απελευθέρωση, δεν θα μπορούσε να γίνει λόγος για Κοινωνική Απελευθέρωση και Δικαιοσύνη.
.Εχει επιλεγεί η 25η Μαρτίου,ως έναρξη, για να δοθεί διπλός Συμβολισμός:Μήνυμα Εθνικής Απελευθέρωσης, μαζί με το Μήνυμα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου για τον εργομό του Κυρίου,για την Σωτηρία του Ανθρώπου.
Η Ελληνική Επανάσταση, υπήρξε από τα σημαντικότερα γεγονότα του 19ου αιώνα. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις της Δυτικής Ευρώπης, προκάλεσε τη διάλυση της Ιεράς Συμμαχίας, ενέπνευσε διανοούμενους και καλλιτέχνες της δύσης και γέννησε το κίνημα του Φιλελληνισμού
Ενα Αναλυτικό Ιστορικό της Επανάστασης και της προεπαναστατικής περιόδου μπορείτε να δείτε ΕΔΩ
Στην μνήμη όλων των Αγωνιστών της Επανάστασης, που έδωσε στην Πατρίδα μας την Ελευθερία της,ως ελάχιστο φόρο τιμής,οφείλουμε να στέλνουμε την σκέψη μας στις μέρες εκείνες,στις δύσκολες συνθήκες,στον τιτάνειο αγώνα με τις τεράστιες θυσίες των προγόνων μας,διδασκόμενοι και από τις μελανές σελίδες της εθνικής μας διχόνοιας.
Οι ηρωϊκές μορφές που γνωρίσαμε από τα Σχολικά μας βιβλία,όπως ο Ρήγας Φερραίος με τον Θούριό του,η Φιλική Εταιρεία, ο Κολοκοτρώνης, ο Καραϊσκάκης,ο Υψηλάντης, ο Ανδρούτσος, ο Τζαβέλας, ο Μπότσαρης,ο Αθ Διάκος,ο Παπαφλέσσας, ο Μιαούλης, η Μπουμπουλίνα και τόσοι άλλοι, που αναλώθηκαν "εις τον ιερόν υπέρ Πίστεως και Πατρίδος Αγώνα" με το σύνθημα "Ελευθερία ή Θάνατος",ας είναι φωτοδότες της πορείας μας,στις δύσκολες στιγμές που διέρχεται η Πατρίδα μας.
- Ο ΘΟΥΡΕΙΟΣ ΤΟΥ ΡΗΓΑ ΦΕΡΡΑΙΟΥ-Μικρό Video -Τραγουδά ο Ν Ξυλούρης και εναλλάσσονται εικόνες Ηρώων του 21....Δείτε με ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Επίκαιρο Μήνυμα του Μητροπολίτη Κονίτσης για την 25η Μαρτίου
Ο Σεβασμιώτατος σε μακροσκελές μήνυμά του, σε Α,Β,Γ,Δ,Ε μέρη,αναφέρεται στο ιστορικό της Επανάστασης,στις πολύπλευρες θυσίες των αγωνιστών,στην ανιδιοτελή συμπεριφορά του Κυβερνήτη Καποδίστρια,παραθέτοντας την ιστορική αποστροφή ομιλίας του, στην Εθνοσυνέλευση, κατά την ανάληψη των καθηκόντων του........."όταν ο Ιωάννης Καποδίστριας έγινε ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος, μιλώντας στην Δ Ἐθνοσυνέλευση (11 Ιουλίου 1829, στο Άργος) είπε ανάμεσα στα άλλα και αυτά : «Όσοι εξ υμών συμμετάσχουν εις την Κυβέρνησιν θέλουν γνωρίσει, ότι δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν μισθούς αναλόγους μέ τόν βαθμόν του υπουργήματός των, αλλ' ότι οι μισθοί ούτοι πρέπει να αναλογούν με τα χρηματικά μέσα, τα οποία έχει η Κυβέρνησις εις την εξουσίαν της». Και τελείωσε την ομιλία του μ' αυτή την βαρυσήμαντη δήλωση : «Αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα ενώ ευρισκόμεθα εν μέσω ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν». «Η Ελλάς δεν είναι εις θέσιν να διατηρή άρχοντας με επιχορηγήσεις», σημειώνει χαρακτηριστικά, ο εθνικός μας Ιστορικός Κων/ντίνος Παπαρρηγόπουλος.........
Φυσικά,δεν παραλείπει να διατυπώσει αιχμές για το σήμερα,επισημαίνοντας, σε αντιδιαστολή με τις σκέψεις και νουθεσίες Καποδίστρια, τον τρόπο διαβίωσης διοικούντων, που απολαμβάνουν μισθούς ηγεμονικούς «ευφραινόμενοι καθ' ημέραν λαμπρώς»
Το μήνυμα καταλήγει με την νουθεσία του Στρατηγού Μακρυγιάννη:-Κι' όπως λέει ο στρατηγός Μακρυγιάννης, «αν θέλωμεν το λίγο να γένη μεγάλον, πρέπει να λατρεύωμεν Θεόν, ν' αγαπάμε Πατρίδα • νάχωμεν αρετή, και τα παιδιά μας να τα μαθαίνωμεν γράμματα και ηθική»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου