Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

25η Μαρτίου 2012:Ο Εορτασμός στους Αμπελόκηπους Καστοριάς

25η Μαρτίου 2012:Ο Εορτασμός στους Αμπελόκηπους Καστοριάς
      Η σημερινή μέρα, είναι διπλή γιορτή, Εθνική Επέτειος και Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, γιορτάστηκε Πανελλαδικά αλλά και στον Απόδημο Ελληνισμό και φυσικά στο χωριό μας.
       Στον ναό Αγίων Κων/νου κ Ελένης, έλαβε χώρα Θεία Λειτουργία και Δοξολογία, ενώ τον Πανηγυρικό της ημέρας, μετά από πρόταση της τοπικής Δημοτικής Κοινότητας,εκφώνησε ο συγχωριανός μας Δάσκαλος Κώστας Πανταζόπουλος .
     Η ομιλία είχε ιστορική αναφορά στα γεγονότα της Επανάστασης,στην προεπαναστατική προετοιμασία, στην Φιλική Εταιρεία,στο διεθνές κλίμα της εποχής, στην πορεία του επαναστατικού αγώνα από το 1821 ως την Ανεξαρτησία και την  δημιουργία του πρώτου Ελληνικού Κράτους, με Κυβερνήτη τον Καποδίστρια.(Α' Εθνοσυνεύλευση 1829)
     Φυσικά δεν ήταν δυνατόν να μην αναφερθεί και στην απουσία των παιδιών με την Σημαία,μετά την  σκληρή περισυνή απόφαση που έκλεισε το Δημοτικό μας Σχολείο και εσίγησε τη Σχολική Αυλή, εδώ και ένα χρόνο τώρα,αφού τα παιδιά αναγκάστηκαν να σκορπίσουν σε άλλα 4-5 σχολεία..
     Ακόμη υπήρξε αναφορά στις δύσκολες γενικά σημερινές συνθήκες που διέρχεται η Χώρα και στην ανάγκη να αντλούμε διδάγματα από τους προγόνους μας Ηρωες.
    Η ομιλία,ομολογουμένως ξεχώρισε για τον παλμό της,σε σχέση με ομιλίες άλλων δασκάλων άλλων ετών που, ναι μεν δεν υστερούσαν σε περιεχόμενο, ήταν όμως "άνευρες",χωρίς" παλμό",σαν εκφώνηση από υποχρέωση.Ετσι στο τέλος η προσφώνηση "ΖΗΤΩ  η 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821" δικαιολογημένα προκάλεσε θερμό χειροκρότημα από το εκκλησίασμα.

     Στην εκκλησιαστική-θρησκευτική σημασία της ημέρας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου,αναφέρθηκε ο παπαΝικόλας με την Εγκύκλιο του Δεσπότη μας.
      Μεταξύ των άλλων στην εγκύκλιο αναφέρεται:
 "......ὅποιος τιμᾶ καί εὐλαβεῖται τήν Παναγία, τιμᾶ, συγχρόνως, καί τόν Πανάγιο Τόκο τῆς Ἀειπαρθένου. Ὅποιος μέ εὐλάβεια ἀσπάζεται τόν χαρακτῆρα τῆς Θεοτόκου, αὐτός, ταυτόχρονα, ἀποκτᾶ οἰκειότητα καί μέ τόν Υἱό, ἀλλά καί μέ τή Μητέρα.
Σ΄ αὐτήν κατέφευγαν οἱ πατέρες μας. Αὐτήν παρακαλοῦσαν οἱ ἀγωνιστές τοῦ 1821, προκειμένου νά παλέψουν καί νά νικήσουν «γιά τοῦ Χριστοῦ τήν πίστιν τήν ἁγίαν καί τῆς πατρίδος τήν ἐλευθερίαν».
«Παναγία μου» ἔλεγε ὁ γέρος τοῦ Μωριᾶ στό ἐξωκκλήσι τῆς Παναγίας στό Χρυσοβίτσι «βοήθησε καί τούτη τή φορά τούς Ἕλληνες γιά νά ἐμψυχωθοῦν». ......
Και καταλήγει :....."«Παναγία μου, σῶσε τήν πατρίδα μας»,«Παναγία μου, σῶσε τόν τόπο μας»,
«Παναγία μου, σῶσε τό γένος μας».

    
      Μετά το πέρας της Δοξολογίας,αφού οι εορτάζοντες Βαγγέληδες και Ευαγγελίες "σήκωσαν" τα καθιερωμένα "Υψώματα-Αρτους" ακολούθησε επιμνημόσυνη Δέηση-Τρισάγιο, στο Μνημείο Πεσόντων και κατάθεση στεφανιών από :Τον Πέτρο Χατζή,Αντιδήμαρχο του Δήμου μας Ορεστίδος και την Σοφία Χατζή, Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού,ενώ η τελετή έκλεισε με  την ανάκρουση του Εθνικού μας Υμνου.Η Τοπική Δημοτική Κοινότητα πρόσφερε,στο προαύλειο,μικρή δεξίωση με παραδοσιακά "Μπισκοτολούκουμα"
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου