23 Φεβρουαρίου 1943, Ιδρυση Αντιστασιακής Οργάνωσης ΕΠΟΝ,Νεολαία του ΕΑΜ
Σήμερα, στις 23 Φεβρουαρίου 2009, συμπληρώνονται 66 χρόνια από την ημέρα της ίδρυσης από νέους από όλη την Ελλάδα, της Ενιαίας Πανελλαδικής Οργάνωσης Νέων, της ηρωικής ΕΠΟΝ , σε Ιδρυτική Συνέλευση εκπροσώπων στους Αμπελόκηπους της Αθήνας,αφού είχε προηγηθεί η ίδρυση άλλων Αντιστασιακών Οργανώσεων.
Σημειώνεται περιληπτικά: Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1941 ιδρύθηκε στην κατεχόμενη Αθήνα το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ).Στις 23-9-1941 Ίδρυση του ΕΔΕΣ από τον Ναπολέοντα ΖΕΡΒΑ.Είχε προηγηθεί η ίδρυση άλλων οργανώσεων, όπως η «Ελευθερία» στη Θεσσαλονίκη (15 Μαΐου 1941), η «Εθνική Αλληλεγγύη» στην Αθήνα (28 Μαΐου 1941), το «Πατριωτικό Μέτωπο» στα Γιάννενα (2 Ιουνίου 1941) ,Αύγουστος 1941 Ίδρυση της ΠΑΟ ,στη Μακεδονία κ.α.Δεν έλειψαν βέβαια οι μελανές στιγμές της περιόδου με εμφύλιες συρράξεις μεταξύ αντιστασιακών οργανώσεων για το ποιός είναι ο αυθεντικός εκφραστής της Αντίστασης, που δυστυχώς έφθασαν σε εγκληματικές ενέργειες (αριστεροί,δεξιοί)ακόμη και με προδοτικές συνεργασίες με τους κατακτητές.Στο επίκεντρο οι ξένες δυνάμεις, με την τακτική του διαίρει και βασίλευε, εξώθησαν την κατάσταση στον αδελφοκτόνοι Εμφύλιο Πόλεμο.
Η ΕΠΟΝ ενέπνευσε στους νέους της Κατοχής τα Ιδανικά του Αγώνα για την Απελευθέρωση της Πατρίδας από τους Καταχτητές (Γερμανούς&Ιταλούς) και συνέβαλε αποφασιστικά στο φρόνημα του Λαού μας για Αντίσταση.
Ο ΥΜΝΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΝ
Τα νιάτα.
"Με τη χρυσή της νιότης πανοπλία,το θάρρος, την ορμή, τη λεβεντιά,πετάμε στον αγώνα, στη θυσία,για την Ελλάδα, για τη λευτεριά.
Καμαρωτά, χαρούμενα τα νιάτα,σαν σε χορό, βαδίζουν πάντα εμπρός,φλόγα, ζωή και θέληση γιομάτα,κ' είναι το πέρασμα τους όλο φως.
Τα νιάτα είμαστε μεις, της γης η ελπίδα,αλί του π' αντικρύ μας θα σταθεί.Μελίσσι από την κάθε μια πατρίδα,κινάμε να λυτρώσουμε τη γη.
Στο φράχτη της σκλαβιάς, το πέρασμά μας μια καταλύτρα θάν, νεροσυρμή.Το δίκιο, η λευτεριά, για σύνθημά μας,ποιος θα μας αντικόψει την ορμή;
Των ταπεινών τον πόνο και τη θλίψητου σκλάβου τη βαθιά την οιμωγή από τη γη, θα κάμουμε να λείψειγια να γενεί χιλιόμορφη η ζωή.
Καμαρωτά, χαρούμενα τα νιάτα,σαν σε χορό, βαδίζουν πάντα εμπρός,φλόγα, ζωή και θέληση γιομάτα,κ' είναι το πέρασμα τους όλο φως.
Αύγουστος 1943."
Η ΕΠΟΝ στους Αμπελόκηπους Καστοριάς,στο Χωριό μας
Και στο Χωριό μας δημιουργήθηκε τότε μικρός πυρήνας της ΕΠΟΝ και αρκετοί νέοι και νέες του χωριού μας συμμετείχαν ενεργά προσφέροντας υπηρεσίες στην Αντίσταση.Σύμφωνα με διηγήσεις,η αίθουσα του παλιού Νηπιαγωγείου-Σχολείου,πάνω από το παλιό Κοινοτικό Γραφείο, που δεν υπάρχει πιά(πίσω από την Παναγία) έχει χρησιμοποιηθεί για συγκεντρώσεις της ΕΠΟΝ.Οι μεγαλύτεροι, σε μεγάλο ποσοστό ήταν στο ΕΑΜ.Λίγα τα στοιχεία της εποχής.Χρειάζονται διερεύνηση.Ευτυχώς μεταξύ συγχωριανών δεν υπήρξαν κρούσματα φανατισμού μισαλοδοξίας.Ακόμα κι όταν το '41 οι Ιταλοί πέρασαν στο Χωριό σχεδόν όλους τους άνδρες από βασανιστήρια στο Υπόγειο του Δημοτικού Σχολείου, να ομολογήσουν "ποιοί είχαν όπλα" από τον οπλισμό που άφησε ο Στρατός μας στην υποχώρηση του Μετώπου, κανείς δεν μίλησε,αν και ήξεραν ότι είχαν συγκεντρωθεί σε κρυψώνες οπλα από συγχωριανούς για"δύσκολες μέρες".
Ακολούθησε ο Εμφύλιος,δύσκολα χρόνια.Κάποιοι ακολούθησαν τον ΕΛΑΣ, άλλοι το Στρατό,άλλοι έμειναν αμέτοχοι,αρκετοί σκοτώθηκαν για ιδανικά που τότε πίστεψαν.
Μακράν των παθών της εποχής σήμερα,για τους Ιστορικούς του Μέλλοντος,θα πρέπει να προσπαθήσουμε κάποια καταγραφή των νέων της ΕΠΟΝ.
Για σήμερα,στην 66η Επέτειο Ιδρυσης της ΕΠΟΝ ,αξίζει να αποτίσουμε μια ελάχιστη τιμή-αναφορά στην μνήμη όσων συγχωριανών μας δεν ζουν πιά.Δεν χρειάζεται να συμφωνούμε με το Πολιτικό σκεπτικό της εποχής τους.Ομως ήταν "δικοί μας άνθρωποι",συγγενείς συγχωριανών μας,ξεκίνησαν άδολα στη νιότη τους, από αγάπη στην Πατρίδα.
Οφείλουμε, άλλοι "να κατανοήσουμε" και άλλοι ενδεχομένως και να "συγχωρήσουμε" και να τιμήσουμε τη μνήμη ΟΛΩΝ,άσχετα απο Πολιτική Τοποθέτηση,για να πάει μπροστά ο τόπος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου