Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Μια Κεραία Κινητής Τηλεφωνίας κοντά στο Χωριό

Μια Κεραία Κινητής Τηλεφωνίας κοντά στή θέση "Κουρί" στους Αμπελόκηπους δημιουργεί Προβληματισμούς και Ανησυχίες

Στο τέλος της περασμένης χρονιάς ,με πολύ "βεβιασμένη" διαδικασία εγκαταστάθηκε μια Κεραία κινητής Τηλεφωνίας μάλλον της εταιρείας VODAFON(? η εγκατάσταση δεν αναγράφει κανένα διακριτικό στοιχείο),κοντά στο Χωριό,σε ιδιωτικό αγροτεμάχιο πάνω από το "Κουρί" και με πρόσβαση από τον αγροτικό "Μηλιτσιώτικο Δρόμο".
Για την εγκατάσταση είχαμε και προσωπική άποψη από επίσκεψή μας επί τόπου από όπου και τα φωτογραφικά στιγμιότυπα.
Η Κεραία είναι ολόκληρη εγκατάσταση και στη βάση υπάρχει μεγάλο Συγκρότημα ΗΖ(Ηλεκτροπαραγωγού Ζεύγους) Γεννήτρια
Ρεύματος που λειτουργεί με Μηχανή Καυσίμου με διαρκή θόρυβο.Είναι κοντά στο Κουρί και κοντά στον διαμορφωμένο με Δημοτικό Εργο Πάρκο του πρώην Σκουπιδότοπου.(Βλ.Φωτογραφίες)
Το γεγονός προβλημάτισε και προβληματίζει του χωριανούς,απασχόλησε και την Γεν.Συνέλευση του Πολιτιστ.Συλλόγου,υπήρξε και σχετικό άρθρο στην Εφημερίδα του ΠΕΛΣΑ.

Τα ερωτήματα που εύλογα τίθενται:

1)Η Κεραία αυτή ,έχει δυσμενείς επιπτώσεις και ποιές?
Στην Υγεία των κατοίκων,στο Φυσικό Περιβάλλον,στο Οικολογικό Σύστημα(διαβίωση πουλιών στο Κουρί κλπ) στην καλλιέργεια των ομόρων αγροτεμαχίων?Στην απαξίωση των λοιπόν αγροτεμαχίων σε αποστάσεις 100-150μ(??? άγνωστο) λόγω κωλύμματος ανοικοδόμησης? .Το θέμα βέβαια δεν έχει να κάνει με το τίνος είναι το χωράφι,αν πήρε μίσθωμα ή όχι κλπ.Θα ήταν λάθος τρόπος αντιμετώπισης του ζητήματος.Και Δωρεάν να ήταν τα ζητήματα παραμένουν.
2)Εχει η συγκεκριμένη Κεραία Αδειοδοτηθεί νόμιμα από τις Αρμόδιες Αρχές.(Εθν.Επιτροπή Τηλεφωνίας,Υπηρεσία Περιβάλλοντος,Πολεοδομία)??.

Στη ΓΣ.του ΠΕΛΣΑ ο κ.Κώστας Αντωνόπουλος,Πρόεδρος του Δημ.Συμβουλίου του Δήμου ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ ενημέρωσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρχαν οι νόμιμες άδειες και η εγκατάσταση έγινε"βεβιασμένα" τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2008 και 2 φορές είχαν "διώξει" το Συνεργείο της εταιρείας από κεί ,για αυθαίρετες εργασίες.Τώρα ήρθε στο Δήμο μια Μελέτη Περιβαλ.Επιπτώσεων και ζητείται η γνωμοδότηση του Δήμου.

Συμφωνήθηκε ο Συντονισμός ΠΕΛΣΑ και Δήμου για περαιτέρω διερεύνηση του Ζητήματος

Δεν είμαστε κατά της προόδου,θέλουμε την βελτίωση των υποδομών και τηλεπικοινωνιών,θέλουμε "καλύτερο σήμα" στα κινητά,είναι εργαλείο πλέον, αλλά επειδή πρόκειται για νέα τεχνολογία,ακόμη δεν είναι γνωστές οι επιπτώσεις της ακτινοβολίας αυτών των κεραιών και ειδικά μιας κεραίας "αγνώστου υπευθύνου εγκατάστασης",αγνώστων προδιαγραφών και ιδιοτήτων,επειδή και το θεσμικό πλαίσιο μέχρι στιγμής έχει ασάφειες και εδώ δεν έχουν τηρηθεί στοιχειωδώς τα Νόμιμα,υπάρχουν εύλογα ερωτηματικά και επιφυλάξεις που πρέπει "Νόμιμα" να απαντηθούν.
Τα συμφέροντα των εταιρειών είναι μεγάλα και αναφέρονται πολλά περιστατικά ανα την Ελλάδα με "καμουφλαρισμένες κεραίες" ,χωρίς αδειοδοτήσεις, ακόμη και περιπτώσεις να "δεσμεύονται" ακόμη και ολόκληρα διαμερίσματα σε Πολυκατοικίες μόνο για εγκατάσταση Κεραίας με "Καμουφλάζ", για να μη προκληθούν αντιδράσεις.
Οι Ιθαγενείς (Ινδιάνοι) στην Αγρια Δύση, έκοβαν τα σύρματα των δικτύων τηλέγραφου και τηλεφώνων βλέποντας σ'αυτά "κίνδυνο" από "διαβολικά πνεύματα" ή κατέστρεφαν γραμμές τραίνων βλέποντας κινδύνους από την "επέλαση" των "νεοβαρβάρων χλωμών προσώπων".
Προφανώς δεν είναι αυτή η απάντηση στην έκδηλη αυθαιρεσία που συντελέσθηκε κι εδώ, αλλά η συντεταγμένη διαμαρτυρία ΠΕΛΣΑ και Δήμου στις Αρμόδιες Αρχές για ΥΠΕΥΘΥΝΗ και ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ περί των "Δυσμενών ή μη Επιπτώσεων" της συγκεκριμένης Κεραίας και παρέμβαση ΕΓΚΑΙΡΑ στη Φάση της Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης.
Παρακάτω φαίνεται η κεραία ,η θέση και η..."βεβιασμένη" εκτέλεση της κατασκευής

Η Κεραία"Πανοραμικά"



Η Αποψη από τα Κιόσκια του
Πάρκου



Η Κεραία με Αποψη το Βουνό



Η Βάση της Κεραίας και η
μεγάλη Ηλεκτρογεννήτρια



Λεπτομέρεια Βάσης κ ΗΖ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου